E.E: Πέντε υπουργοί Γεωργίας ζητούν με επιστολή την επέκταση των περιορισμών εισαγωγής ουκρανικών προϊόντων

Με επιστολή τους προς το μπλοκ της ΕΕ,  οι υπουργοί Γεωργίας της Βουλγαρίας , της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας ζήτησαν να τροποποιηθεί και να επεκταθεί το κανονιστικό πλαίσιο για τον περιορισμό της εισαγωγής ουκρανικών προϊόντων.

 Σύμφωνα με την επιστολή, η απαγόρευση εισαγωγών που εγκρίθηκε στις 2 Μαΐου δεν ισχύει για αγαθά που εισάγονται στο πλαίσιο συμβάσεων που έχουν ολοκληρωθεί πριν από αυτήν την ημερομηνία, γεγονός που δημιουργεί τον κίνδυνο οι τελωνειακές αρχές να εκκαθαρίσουν αυτές τις συμβάσεις που δεν έχουν ημερομηνία, σύμφωνα με το Reuters.

Ως αποτέλεσμα, υπάρχει κίνδυνος κατάχρησης, ενώ οι τελωνειακές αρχές δεν διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία για την επαλήθευση και εξέταση τέτοιων εγγράφων, υποστηρίζουν οι υπουργοί, που ζήτησαν να παραταθούν οι περιορισμοί στις εισαγωγές μέχρι το τέλος του έτους.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Επιτροπή ενέκρινε έκτακτα και προσωρινά προληπτικά μέτρα για την εισαγωγή περιορισμένου αριθμού προϊόντων από την Ουκρανία, αφού αγρότες των πέντε κρατών κατήγγειλαν ότι δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν φθηνότερα ουκρανικά προϊόντα.

Τα μέτρα στοχεύουν μόνο τέσσερα γεωργικά προϊόντα – σιτάρι, καλαμπόκι, ελαιοκράμβη και ηλιόσπορους – καταγωγής Ουκρανίας.

Τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ στις 2 Μαΐου και θα ισχύουν έως τις 5 Ιουνίου 2023.

Εάν η κατάσταση το απαιτεί, η Επιτροπή θα παρατείνει τα μέτρα πέρα ​​από τις 5 Ιουνίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα μπορούσε να προβεί σε αξιολόγηση της κατάστασης και για άλλα προϊόντα.

Πηγή: Euroactive.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος