Ε.Ε: Πέντε κράτη ζητούν την απαγόρευση της εισαγωγής διαμαντιών από τη Ρωσία

Array

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταματήσει να εισάγει διαμάντια από τη Ρωσία, ανέφεραν πέντε από τις 27 χώρες της ΕΕ σε κοινή πρόταση, την οποία αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Η Πολωνία, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία έχουν προτείνει την απαγόρευση της εισαγωγής διαμαντιών από τη Ρωσία, όπου η εταιρεία «Alroza» είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο άκοπων πολύτιμων λίθων.

Η απόφαση θα πρέπει να είναι ομόφωνη για να γίνει μέρος ενός νέου γύρου κυρώσεων που στοχεύει στη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία μέχρι στιγμής έχει απορριφθεί από το Βέλγιο – έδρα του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου διαμαντιών στον κόσμο, της Αμβέρσας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει επίσημη πρόταση για πρόσθετες κυρώσεις κατά της Μόσχας την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Reuters.

Ένας εκπρόσωπος του World Diamond Center στην Αμβέρσα είπε ότι οι κυρώσεις θα αφαιρέσουν περίπου το 30% των επιχειρήσεων και θα ωφελήσουν τα αντίπαλα εμπορικά κέντρα, προσθέτοντας ότι οι πελάτες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν μόνοι τους αν θέλουν ρωσικά πετράδια.

Το Reuters προσθέτει ότι το υπουργείο Εξωτερικών και η διπλωματική αποστολή του Βελγίου στην ΕΕ δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νέες κυρώσεις, διπλωμάτες και υπουργοί θα διεξαγάγουν διαπραγματεύσεις μέχρι να καταλήξουν σε συναίνεση, διαφορετικά το θέμα θα τεθεί ενώπιον των εθνικών ηγετών που θα συναντηθούν στην Πράγα στις 6 και 7 Οκτωβρίου, προσθέτει το βρετανικό πρακτορείο.

Πηγή: Politika.rs
Μετάφραση: Λιλιάνα Κούλιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος