Ε.Ε: Λύπη και ανησυχία για το πολιτικό αδιέξοδο στο Περού εκφράζει ο Ζ. Μπορέλ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, εξέφρασε την Τρίτη τη λύπη του για το «πολιτικό αδιέξοδο» στο Περού και καταδίκασε τη «δυσανάλογη χρήση βίας» για την καταστολή των διαδηλώσεων, σημειώνει το AFP.

«Ανησυχούμε για το Περού», είπε στους Ευρωπαίους βουλευτές που συγκεντρώθηκαν στο Στρασβούργο.

«Το Περού αντιμετωπίζει μια σοβαρή συνταγματική κρίση και είμαστε τρομοκρατημένοι από τη χρήση βίας», τόνισε ο κ. Μπορέλ.

Ο απολογισμός των βίαιων συγκρούσεων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων είναι μεγάλος, με «περισσότερους από 60 νεκρούς και 1.300 τραυματίες», κατήγγειλε o Ύπατoς Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα  εξωτερικής πολιτικής.

Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ των εκλογών, αλλά ο Josep Borrell εξέφρασε τον σκεπτικισμό του. 

Η Πρόεδρος (Dina) Boluarte είπε ότι είναι ευνοϊκή, αλλά δεν μπορεί να διαλύσει το Κογκρέσο. Θα πρέπει να αυτοδιαλυθεί και δεν βλέπω καμία επιθυμία προς αυτή την κατεύθυνση. Επομένως, βρισκόμαστε σε αδιέξοδο”, εξήγησε.

“Καλώ για έναν διάλογο χωρίς αποκλεισμούς μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Πρέπει να αποφύγουμε τα παιχνίδια εξουσίας και τους τακτικούς ελιγμούς”, παρακάλεσε ο Josep Borrell.

Η παραπομπή του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος φυλακίστηκε τον Δεκέμβριο με την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος, θέλοντας να διαλύσει το κοινοβούλιο που ετοιμαζόταν να τον εκδιώξει από την εξουσία και αντικαθιστώντας τον με την Ντίνα Μπολουάρτε, την πρώην αντιπρόεδρό του, πυροδότησε ένα κύμα βίαιων διαδηλώσεων που καταστέλλονται σκληρά σε όλη τη χώρα.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος