Ε.Ε: Kυρώσεις σε οκτώ Ρώσους κατηγορούμενους για εμπλοκή στη δηλητηρίαση του Α.Ναβάλνι

Array

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε τη Δευτέρα κυρώσεις σε άλλους οκτώ Ρώσους, που κατηγορούνται ότι σχετίζονται με τη δηλητηρίαση του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.  Στόχος των κυρώσεων είναι ανώτερα στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών FSB και ειδικούς σε χημικά όπλα.

Ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με νευρικό παράγοντα κατά τη διάρκεια εκστρατείας του στη Σιβηρία το 2020, σύμφωνα με αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από πολλά ευρωπαϊκά ιατρικά ιδρύματα. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε τη συμμετοχή του.

«Όσον αφορά την υπόθεση Ναβάλνι, οι νέοι κατάλογοι περιλαμβάνουν πράκτορες και υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) και Ρώσους εμπειρογνώμονες στα χημικά όπλα», ανέφερε η ΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση ταξιδιού και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

Ο Ναβάλνι, ο πιο εξέχων εγχώριος επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, συνελήφθη όταν επέστρεψε στη Ρωσία στις αρχές του 2021 μετά από μήνες ιατρικής περίθαλψης στη Γερμανία.

Εκτίει ποινές φυλάκισης συνολικού χρόνου,11 1/2 ετών για απάτη, περιφρόνηση του δικαστηρίου και παραβίαση της επιτήρησης, τις οποίες απορρίπτει ως πλαστές κατηγορίες που αποσκοπούν στη φίμωσή του.

Ο Ναβάλνι είναι εδώ και καιρό ένα αγκάθι στο πλευρό του Πούτιν, κάνοντας εκστρατεία κατά της ενδημικής διαφθοράς της Ρωσίας σε έξυπνα και πνευματώδη βίντεο που προσέλκυσαν τεράστιο διεθνές κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: Reuters

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος