Ε.Ε: Κορυφαία προτεραιότητα για την τσεχική προεδρία η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών

Στο μείζον ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών εστίασε η τσεχική προεδρία, η οποία παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, το ντοκιμαντέρ «Caught in the Νet».

Βρυξέλλες, Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Στο μείζον ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών εστίασε η τσεχική προεδρία, η οποία παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, το ντοκιμαντέρ «Caught in the Νet».

«Η προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση είναι η κορυφαία προτεραιότητα της τσεχικής προεδρίας στη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις. Για να δείξουμε γιατί είναι σημαντικό, πραγματοποιήθηκε προβολή του ντοκιμαντέρ Caught in the Net στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνοδευόμενη από συζήτηση με ειδικούς» αναφέρει με ανάρτησή της στο τουίτερ, η τσεχική προεδρία.

Στο ντοκιμαντέρ του 2020, του Βιτ Κλουσάκ τρεις νεαρές ηθοποιοί υποδύονται 12χρονα κορίτσια. Άνδρες κάθε ηλικίας τις προσεγγίζουν μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες. Οι τρεις νεαρές είναι υποχρεωμένες να λένε σε όσους ξεκινούν συζήτηση μαζί τους ότι είναι 12 ετών, έτσι ώστε να καταγραφεί η αντίδραση των ανδρών.

Όσον αφορά στην κατοχή υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέρει, ότι «η κατοχή και η λήψη (download) υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών αποτελεί ποινικό αδίκημα σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 2 της Οδηγίας 2011/93/ΕΕ.

Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το εάν το άτομο που έχει στην κατοχή του το υλικό εκμεταλλεύεται προσωπικά παιδιά ή μόνο κατεβάζει το υλικό» προσθέτοντας ότι είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για την αξιολόγηση της τρέχουσας οδηγίας και την αξιολόγηση των επιλογών για επικαιροποίηση. Εάν κριθεί απαραίτητη η αναδιατύπωση, θα προταθεί το 2023.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 5 (παράγραφοι 2-6) της οδηγίας  2011/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2011 σχετικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας,

  •     Η απόκτηση ή κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας τιμωρείται με στερητική της ελευθερίας ποινή το ανώτατο όριο της οποίας ανέρχεται σε τουλάχιστον ένα έτος.
  •      Η εν γνώσει απόκτηση πρόσβασης σε παιδική πορνογραφία μέσω της τεχνολογίας των πληροφοριών και επικοινωνιών τιμωρείται με στερητική της ελευθερίας ποινή το ανώτατο όριο της οποίας ανέρχεται σε τουλάχιστον ένα έτος.
  •     Η διανομή, διάδοση ή μετάδοση υλικού παιδικής πορνογραφίας τιμωρείται με στερητική της ελευθερίας ποινή το ανώτατο όριο της οποίας ανέρχεται σε τουλάχιστον δύο έτη.
  •     Η προσφορά, παροχή ή διάθεση υλικού παιδικής πορνογραφίας τιμωρείται με στερητική της ελευθερίας ποινή το ανώτατο όριο της οποίας ανέρχεται σε τουλάχιστον δύο έτη.
  •     Η παραγωγή υλικού παιδικής πορνογραφίας τιμωρείται με στερητική της ελευθερίας ποινή το ανώτατο όριο της οποίας ανέρχεται σε τουλάχιστον τρία έτη.
  • Τον Μάιο του 2022, η Επιτροπή πρότεινε νέους κανόνες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Η προτεινόμενη νομοθεσία καλύπτει:
  •  Νομικές υποχρεώσεις για τους παρόχους υπηρεσιών για τον εντοπισμό, την αναφορά και την αφαίρεση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
  •  Ένα νέο ανεξάρτητο Κέντρο της ΕΕ για τη Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών (Κέντρο ΕΕ) θα λειτουργεί ως κόμβος εμπειρογνωμοσύνης, αναλύοντας αναφορές από παρόχους για να διασφαλίσει ότι τα εγκλήματα επισημαίνονται στις αρχές επιβολής του νόμου.
  •  Παροχή υποστήριξης στα θύματα και ενίσχυση της πρόληψης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος