Ε.Ε: Η προεδρεύουσα Σουηδία θέλει να εντάξει την ομάδα Wagner, στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

Η Σουηδία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε χθες Πέμπτη ότι είναι έτοιμη να προσθέσει τη ρωσική παραστρατιωτική ομάδα Wagner, , στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) των τρομοκρατικών οργανώσεων, μεταδίδει το AFP.

«Η Σουηδία είναι έτοιμη να δράσει για να δημιουργήσει συναίνεση μεταξύ της ΕΕ με στόχο την προσθήκη της ομάδας Βάγκνερ στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ μόλις εκπληρωθούν οι νόμιμες προϋποθέσεις», δήλωσε στη σουηδική εφημερίδα ο επικεφαλής διπλωματίας της Στοκχόλμης, Tobias Billström.

«Η ομάδα Βάγκνερ έχει διαπράξει φρικτές καταχρήσεις, ειδικά στο Σουδάν, το Μάλι, τη Συρία και την Ουκρανία», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη του στο Dagens Nyheter (DN).

Όπως υπογράμμισε ο κ. Mπίλστρομ, “για να υπόκειται η ομάδα σε κυρώσεις της ΕΕ κατά τρομοκρατικών οργανώσεων, μια δικαστική αρχή ή μια αντίστοιχη αρμόδια εθνική αρχή, όπως ένα δικαστήριο ή ένας εισαγγελέας, πρέπει να αποφασίσει να ξεκινήσει έρευνα εναντίον της ομάδας ή να την κατηγορήσει για τρομοκρατικό αδίκημα”.

Ο Σουηδός υπουργός τόνισε ότι «εναπόκειται στο δικαστικό σώμα να λάβει μια τέτοια απόφαση»,

Την Τρίτη, η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα που καλεί την κυβέρνηση του Παρισιού να «κινητοποιηθεί διπλωματικά» για να συμπεριληφθεί η παραστρατιωτική ομάδα σε αυτόν τον κατάλογο, προκειμένου να επιβληθούν πιο αποτελεσματικές κυρώσεις στα μέλη και τους υποστηρικτές του Βάγκνερ, ειδικά στο οικονομικό σχέδιο.

Τον Μάρτιο, το κοινοβούλιο της Λιθουανίας ενέκρινε ψήφισμα που κηρύσσει τον Βάγκνερ «τρομοκρατική οργάνωση», ευχαριστώντας το Κίεβο. Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 συναντώνται στη Στοκχόλμη και αναμένεται ότι το θέμα θα συζητηθεί.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος