E.E: Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μολδαβία

Στρασβούργο, Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Δέκα ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας θα πραγματοποιήσουν διερευνητική επίσκεψη από σήμερα Πέμπτη 31 Μαρτίου έως το Σάββατο 2 Απριλίου, στη Μολδαβία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Με επικεφαλής τον Εσθονό Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Ούρμας Πάετ και την Γαλλίδα Πρόεδρο της Υποεπιτροπής για την Ασφάλεια και την Άμυνα, Νάταλι Λοσε τα μέλη της αντιπροσωπείας θα ενημερωθούν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επί τόπου, θα συναντηθούν με τις αρχές της Μολδαβίας σε ένδειξη ομόφωνης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τους πολίτες της χώρας, και θα ανακοινώσουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες υποστήριξης της δημοκρατίας εκ μέρους του Κοινοβουλίου. 

Περισσότεροι από 300.000 Ουκρανοί έχουν καταφύγει στη Μολδαβία, θέτοντας τις αρχές και τους πόρους της χώρας σε σοβαρή πίεση.

Η Μολδαβία πρόσφατα υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στην ΕΕ. Η αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με την πρωθυπουργό της Μολδαβίας Νατάλια Γκαβρίλιτα, τον Πρόεδρο του κοινοβουλίου της Μολδαβίας Ιγκορ Γκροσού, βουλευτές καθώς και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών. 

Υπενθυμίζεται πως μόλις την περασμένη Πέμπτη, το Κοινοβούλιο συμφώνησε να παράσχει στη Μολδαβία μακροοικονομική βοήθεια 150 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη μέρους των αναγκών εξωτερικής χρηματοδότησης της. Κατά την ίδια σύνοδο ολομέλειας, οι ευρωβουλευτές έδωσαν επίσης τη συγκατάθεσή τους ώστε η Frontex να παράσχει επιχειρησιακή υποστήριξη στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων της με την Ουκρανία. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος