Ε.Ε: Επικρίσεις στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις 23 πτήσεις της με ιδιωτικό αεροσκάφος

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, πέταξε με ιδιωτικό αεροπλάνο 23 φορές κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, δηλαδή πολύ πιο συχνά από τους 27 Ευρωπαίους Επιτρόπους, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τον κώδικα συμπεριφοράς των επιτρόπων, τα ιδιωτικά αεροσκάφη πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αναφέρει το dpa την Πέμπτη.

«Είναι κρίμα που η Πρόεδρος της Επιτροπής συνεχίζει να βασίζεται σε ιδιωτικά τζετ, στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης», δήλωσε στην εφημερίδα Der Spiegel ο Ευρωπαίος βουλευτής Μάρτιν Σιρντεβάν, επικεφαλής του ακροαριστερού γερμανικού κόμματος Die Linke.

Ο Επίτροπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell, ταξίδεψε με ιδιωτικό αεροπλάνο μόνο δύο φορές το 2023 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνολικά κατέφυγε σε αυτό το μέσο μόνο 29 φορές την ίδια περίοδο, σύμφωνα με έγγραφο των Βρυξελλών που ζήτησε ο Γερμανός ευρωβουλευτής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λίστα με τις ιδιωτικές πτήσεις της Ursula von der Leyen από το 2023 περιλαμβάνει τρεις μεταξύ των Βρυξελλών, στο Βέλγιο, και του Στρασβούργου, στη βόρεια Γαλλία, τις πόλεις που φιλοξενούν τις δύο έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπάρχουν σιδηροδρομικές συνδέσεις μεταξύ των δύο πόλεων και το ταξίδι διαρκεί λιγότερο από πέντε ώρες, επεσήμανε ο Schirdewan σε δηλώσεις που δημοσίευσε το Der Spiegel την Τετάρτη.

Ο κώδικας συμπεριφοράς των Επιτρόπων αναφέρει ότι «όλες οι επιλογές θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά, ώστε το αεροταξί να είναι μόνο η έσχατη λύση».

Τα μέλη της Επιτροπής και το προσωπικό της δεν πρέπει να έχουν το αεροπλάνο σε προορισμούς όπου μπορούν να φτάσουν με τρένο το πολύ σε έξι ώρες, είπε επίσης ο Γερμανός ευρωβουλευτής.

«Το να ζητάς από ανθρώπους που δεν έχουν πολλά χρήματα να εξοικονομήσουν ενέργεια, ενώ πετάς με ιδιωτικό αεροπλάνο από το Α στο Β είναι ξεδιάντροπο», κατέληξε.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος