Ε.Ε: Άδεια άνευ αποδοχών για την Επίτροπο Μαρίγια Γκάμπριελ-Προτάθηκε υποψήφια πρωθυπουργός στη Βουλγαρία

Άδεια άνευ αποδοχών από τη θέση της στο εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε θα λάβει η Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό, Μαρίγια Γκάμπριελ. Προτάθηκε υποψήφια πρωθυπουργός της Βουλγαρίας από το συντηρητικό κόμμα GERB, αναφέρει η EFE

Η Μαρίγια Γκάμπριελ θα διεκπεραιώσει τις διαπραγματεύσεις με άλλα κόμματα στη Βουλγαρία για να αναζητήσει υποστήριξη για την κυβέρνησή της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε «να κάνει εικασίες για την πολιτική διαδικασία» στην οποία θα εισέλθει ή ποιος θα μπορούσε να την αντικαταστήσει μόνιμα εάν γίνει η νέα πρωθυπουργός της χώρας της. Η εκπρόσωπος τύπου της ΕΕ Dana Spinat εξήγησε ότι εναπόκειται σε κάθε χώρα να προτείνει τον υποψήφιο της για τη θέση του Επιτρόπου.

Η σημερινή Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στο τελευταίο μέρος της θητείας της και το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου θα σηματοδοτηθεί από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άνοιξη του 2024.

Στο Παρελθόν υπό την προεδρία του Jean-Claude Juncker, η Βουλγάρα Επίτροπος Kristalina Georgieva εγκατέλειψε τη θέση της στις Βρυξέλλες για να αναλάβει την ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στη Βουλγαρία μετά τον πέμπτο γύρο των βουλευτικών εκλογών το κόμματα αδυνατούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σχετικά με τις πολιτικές κατά της διαφθοράς και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία .Αν και το GERB κέρδισε τις εκλογές με 26,49% των ψήφων και έχει 69 από τις 240 κοινοβουλευτικές εντολές, απέχει πολύ από την πλειοψηφία που απαιτείται για να κυβερνήσει μόνο του.

Η δικομματική συμμαχία, το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» και η Δημοκρατική Βουλγαρία, έχει 64 έδρες και μοιράζεται τις ευρωατλαντικές αρχές με το GERB, αλλά έχουν διαφορετικές απόψεις για τη διαφθορά στη Βουλγαρία.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος