Δύση κατά Ρωσίας: Ο Λαβρόφ καταλογίζει την ευθύνη στη Δύση για την επισιτιστική κρίση – Μακρόν και Στάνο απαντούν

Συνεχίζονται οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών θέσεων στο Ντονέτσκ, στοχεύοντας αποθήκες πυρομαχικών και αμερικανικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα, καθώς και τα πλήγματα στη νότια και κεντρική Ουκρανία με αρκετούς νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Πύραυλος έπεσε ακόμα και σε πάρκο του Χαρκόβου.

Ωστόσο, τις επόμενες μέρες αναμένεται η πρώτη επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας – Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπου μεταξύ άλλων θα τεθεί και το θέμα της εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε πως «Θα δούμε τις επόμενες μέρες εάν αυτό που υπέγραψε η Ρωσία το εννοεί, εφόσον τα σιτηρά εξαχθούν».

Από την Αντίς Αμπέμπα, σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική, με στόχο την ανανέωση συμμαχιών, ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι η επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης οφείλεται στις κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ και οι εξαρτημένοι από αυτές χώρες προειδοποίησε ότι ανάλογες πρακτικές ίσως στο μέλλον εφαρμοστούν εναντίον οποιουδήποτε. Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε: «Eάν οι ΗΠΑ και η ΕΕ με απαίτηση των Ηνωμένων Πολιτειών αποφασίσουν να “παγώσουν” τα ρωσικά αποθεματικά, ποιος ξέρει αν αύριο εκνευριστούν από κάποιον άλλο και δεν θα κάνουν το ίδιο».

Τις δηλώσεις Λαβρόφ, σχολίασε από το Μπενίν και ο Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας: «Η Ρωσία είναι μια από τις τελευταίες αποικιακές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που αποφάσισε να εισβάλλει σε μια γειτονική της χώρα για να υποστηρίξει τα συμφέροντά της».

Σκληρή «γλώσσα» χρησιμοποίησε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν

Ο Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε: «Ο κύριος Λαβρόφ είναι γνωστό ότι παραπληροφορεί, ψεύδεται και προωθεί την καταστροφολογία». Όπως επεσήμανε ο κύριος Στάνο, τον Ρώσο διπλωμάτη θα ακολουθεί παντού το ότι η χώρα του παραβίασε το χάρτη του ΟΗΕ και τις διεθνείς συμφωνίες.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ποπόρου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος