DUP: Η συμφωνία για τη Β. Ιρλανδία μετά το Brexit είναι απίθανη αυτή την εβδομάδα

Μια συμφωνία για την επίλυση του αδιεξόδου μετά το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία είναι απίθανο να προκύψει αυτή την εβδομάδα, προειδοποίησε υψηλόβαθμος πολιτικός των Δημοκρατικών Ενωτικών.

Μια συμφωνία για την επίλυση του αδιεξόδου, μετά το Brexit, στη Βόρεια Ιρλανδία είναι απίθανο να προκύψει αυτή την εβδομάδα, προειδοποίησε υψηλόβαθμος πολιτικός των Δημοκρατικών Ενωτικών, καθώς ο Ρίσι Σουνάκ δέχτηκε αυξανόμενη πίεση τόσο από το DUP όσο και από ορισμένους συντηρητικούς υποστηρικτές.

Ο Σάμμυ Ουίλσον, ο οποίος είναι υπεύθυνος για θέματα που αφορούν στο Brexit για το Δημοκρατικό ενωτικό κόμμα, επανέλαβε τη δέσμευση του κόμματος ότι η συμφωνία Σουνάκ με την ΕΕ χωρίς τη συγκατάθεση του ενωτικού κόμματος θα σήμαινε ένα συνεχές μποϊκοτάζ της αποκεντρωμένης συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας. Μετά από συνομιλίες με την ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, η Ντάουνινγκ Στριτ ήλπιζε να παρουσιάσει μια συμφωνία τη Δευτέρα, με ψηφοφορία στο κοινοβούλιο την Τρίτη. Ωστόσο, αυτό φαίνεται όλο και πιο απίθανο σχολιάζει η εφημερίδα Guardian.

Το Πρωτόκολλο, που συμφωνήθηκε από τον Μπόρις Τζόνσον, έθεσε τα εμπορικά σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου στην οργή των συνδικαλιστών. Αυτό που επιδιώκεται από την πλευρά της Νταουνιγκ Στρίτ είναι η διασφάλιση ότι η Βόρεια Ιρλανδία δεν υπόκειται στους κανόνες και τους κανονισμούς της ΕΕ χωρίς να είναι μέλος της ένωσης. Αυτό θεωρείται ότι ήταν το αντικείμενο συνομιλιών μεταξύ Βρετανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων την Κυριακή.

Πηγές στο Ν10 ανέφεραν σήμερα το πρωί ότι «η εστίαση του πρωθυπουργού είναι να κάνει ό,τι είναι καλύτερο για τη Βόρεια Ιρλανδία και να αντιμετωπίσει τα πρακτικά προβλήματα που προκαλούνται από το πρωτόκολλο» και ότι «οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη» με τους Εργατικούς να λένε ότι θα υποστήριζαν μια συμφωνία στο Κοινοβούλιο.

Ωστόσο σε τροχιά σύγκρουσης με τον Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται ο Ρίσι Σουνάκ σχετικά με τα σχέδιά του να αναθεωρήσει τις ρυθμίσεις της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, εν μέσω μιας έντονης διπλωματικής έκρηξης για τον τερματισμό της διαμάχης με την ΕΕ. Η τήρηση του νομοσχεδίου του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, που εισήχθη από την κυβέρνηση του Τζόνσον και επί του παρόντος βρίσκεται στο κοινοβούλιο, φαίνεται τώρα να έχει γίνει βασικό τεστ για τον πρώην πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian γίνεται κατανοητό ότι ο Τζόνσον ανησυχεί ότι μια επιτυχημένη συμφωνία θα οδηγήσει την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την αμφιλεγόμενη νομοθεσία που επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να καταρρίψει μονομερώς ορισμένες ρυθμίσεις για το Brexit.

Η Sunday Telegraph ανέφερε μια πηγή κοντά στον Τζόνσον λέγοντας ότι «θα ήταν μεγάλο λάθος» να απορρίψει το νομοσχέδιο το οποίο ακριβώς θα έκανε ο Σουνάκ εάν έκλεινε συμφωνία με τις Βρυξέλλες για την αναθεώρηση του πρωτοκόλλου.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλυ πρόκειται να συζητήσει το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας με τον Μαρον Σεφκοβιτς σήμερα το απόγευμα και με τον υπουργό της Βόρειας Ιρλανδίας Κρις Χιτον Χαρις. Η Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί εικονικά και έρχεται εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Ανταπόκριση: Αναστασία Καντζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος