Drone Papers: Πρώην αναλυτής της NSA καταδικάστηκε για διαρροή απόρρητων εγγράφων – Δείτε τι αποκάλυψε για την κυβέρνηση Ομπάμα

Άλλη μια καταδίκη Αμερικανού πληροφοριοδότη (whistleblower) έγινε γνωστή. Πρώην αναλυτής των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ καταδικάστηκε χθες, Τρίτη, σε 45 μήνες φυλάκιση επειδή διέρρευσε στον Τύπο πληροφορίες για ένα μυστικό στρατιωτικό πρόγραμμα στοχευμένων δολοφονιών με drones από την κυβέρνηση Μπαράκ Ομάμα.

Ο Ντάνιελ Έβερετ Χέιλ εργαζόταν στην αμερικανική υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) το 2011 και το 2012 στο Αφγανιστάν, όπου συμμετείχε σε πολλά πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κάτι που τον σημάδεψε ψυχικά, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Αφού αποχώρησε από τον στρατό, εργάστηκε το 2014 στην Εθνική Γεωδιαστημική Υπηρεσία (NGA), η οποία συλλέγει πληροφορίες μέσω εικόνων από δορυφόρους, γεγονός που του έδωσε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα για ένα πρόγραμμα στοχευμένων δολοφονιών μέσω drones στο Αφγανιστάν, την Υεμένη και τη Σομαλία.

Ο Χέιλ, πήρε τα απόρρητα έγγραφα αυτά και τα παρέδωσε σε έναν δημοσιογράφο του ειδησεογραφικού ιστότοπου, The Intercept, ο οποίος αποκάλυψε το σκάνδαλο το 2015 σε μια μεγάλη έρευνα που δημοσιεύθηκε υπό τον τίτλο “The drone papers”.

Ο 34χρονος Χέιλ, που κινδύνευε να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 50 ετών, δήλωσε ένοχος για τα αδικήματα της «κατοχής και διαρροής πληροφοριών που αφορούν την εθνική άμυνα».

Οι δικηγόροι του διαβεβαίωσαν τον δικαστήριο ότι στόχος του δεν ήταν να πλήξει τις ΗΠΑ, αλλά «ήθελε να καθαρίσει τη συνείδησή του και να ενημερώσει τους συμπατριώτες του με την ελπίδα ότι η Αμερική θα σεβαστεί τα ιδεώδη της».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, The Intercept

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος