ΔΝΤ: Συζητήσεις για χρηματοδότηση πλήρους οικονομικού προγράμματος στην Ουκρανία-Προειδοποιήσεις σε Κίνα και σε πιστωτές για πρόληψη «έκρηξης» χρέους

Array

Το ενδεχόμενο μιας μακροχρόνιας συνεργασίας προς την κατεύθυνση ενός πλήρους οικονομικού προγράμματος χρηματοδότησης της Ουκρανίας, συζήτησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα  την Τρίτη 13/9, με τον πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Την ίδια ώρα το Ταμείο βλέπει  θετικά μία νέα “δυνατότητα για την κρίση των τροφίμων” ενώ προειδοποιεί  το Πεκίνο και άλλους μεγάλους πιστωτές, να εργαστούν  για την πρόληψη μιας “έκρηξης” του χρέους στις αναδυόμενες οικονομίες και στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα.

Η κ. Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι μία ομάδα του ΔΝΤ θα συναντηθεί με τις ουκρανικές αρχές μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δρομολογώντας “ένα μεταβατικό στάδιο βαθύτερης συνεργασίας.”

Η ίδια είπε ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ είναι θετικά, σχετικά με μία πρόταση που έχει ως στόχο τη διεύρυνση της χορήγησης έκτακτης οικονομικής βοήθειας για τις χώρες που έχουν δεχτεί σκληρό πλήγμα από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα μπορούσε να διαθέσει στο Κίεβο το ίδιο ποσό χρηματοδότησης όπως τα 1,40 δισεκατομμύρια ευρώ που έλαβε τον Μάρτιο, αμέσως μετά από τη ρωσική εισβολή.

Μιλώντας εξ άλλου, σε μία εκδήλωση που φιλοξένησε το Κέντρο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη τόνισε ότι ποσοστό 25% των αναδυόμενων οικονομιών και ποσοστό 60% των χωρών με χαμηλά εισοδήματα αντιμετωπίζουν μία κρίση χρέους ή βρίσκονται κοντά σε μία τέτοια κατάσταση.

Προειδοποίησε την Κίνα, αλλά και άλλους μεγάλους πιστωτές πως έχουν ευθύνη  να προλάβουν μια ενδεχόμενη έκρηξη των προβλημάτων χρέους, με τα οποία, βρίσκονται αντιμέτωπες οι αναδυόμενες οικονομίες και οι χώρες με χαμηλά εισοδήματα.

“Το μήνυμά μου προς τους μεγάλους πιστωτές, προς την Κίνα, προς τους ιδιώτες, είναι ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μερίδιο σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευθύνη σας,” είπε η ίδια. “Είναι προς το συμφέρον σας ως πιστωτές να προλάβετε την έκρηξη ενός προβλήματος ” τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος