Διπλωματική κρίση μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας για την καταδίκη του Καβάλα

Η δικαστική απόφαση της καταδίκης του ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή για την υπόθεση του πάρκου Γκεζί, προκαλεί διπλωματική κρίση μεταξύ Άγκυρας-Βερολίνου.

Ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Βερολίνο Αχμέτ Μπασάρ Σεν κλήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου του έγινε διαμαρτυρία για την απόφαση. Κατόπιν τούτου η Άγκυρα ανταπέδωσε τα ίσα.

Ο πρέσβης της Γερμανίας στην Άγκυρα Γιούργκεν Σουλτς κλήθηκε χθες το απόγευμα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και του έγινε αντίστοιχη διαμαρτυρία από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτζί. Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Ρόιτερς ο Καϊμακτζί είπε στον Γερμανό πρέσβη ότι η κλήση του τούρκου πρέσβη στο Βερολίνο για μια υπόθεση που έλαβε χώρα στην Τουρκία «αποτελεί παραβίαση των διπλωματικών κανόνων και ότι αυτή η υπόθεση έχει πολιτικοποιηθεί».

Πηγές στην Άγκυρα ανέφεραν ότι «ο Καϊμακτζί δήλωσε επίσης ότι η απόφαση που έλαβε η ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη είναι αδιαμφισβήτητη και υπογράμμισε ότι η κίνηση της Γερμανίας αποτελεί παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας».

Εξάλλου, Ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ σε ανάρτησή του στο τουίτερ αντέδρασε επίσης έντονα για την κίνηση της Γερμανίας.

«Η κλήση του πρέσβη μας στο Βερολίνο στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με μια υπόθεση που εκτυλίσσεται στη χώρα μας, αποτελεί καθαρή απόπειρα παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. Καμία χώρα περιλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν έχει το δικαίωμα να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας,» ανέφερε.

Φέροντας ως παράδειγμα ορισμένες ρατσιστικές επιθέσεις στη Γερμανία, ο Μποζντάγ επεσήμανε ότι «όλος ο κόσμος είναι μάρτυρας του πώς η Γερμανία καταπάτησε το νόμο σε περιπτώσεις όπου έγιναν οι δίκες των υπεύθυνοι πολλών σφαγών όπως η πυρκαγιά στο Kraichtal και Backnang, η τραγωδία του Σολιγκεν, η πυρκαγιά στο Λουντβιγκσβαφεν, η ρατσιστικη τρομοκρατική επίθεση στο Χανάου και η υπόθεση του NSU. Η Γερμανία θα πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό της στον καθρέφτη,» αναφέρει ο Tούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία είναι μια πλήρως δημοκρατικής χώρα. Η τουρκική δικαιοσύνη, η οποία λαμβάνει αποφάσεις εξ ονόματος του τουρκικού έθνους, είναι απόλυτα ανεξάρτητη. Οι Τούρκοι δικαστές παίρνουν τις αποφάσεις τους σύμφωνα με τη συνείδησή τους, σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους” τόνισε.

Εξ άλλου από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για την κλήση του τούρκου πρέσβη στο Γερμανικό ΥΠΕΞ.

«Διαμηνύθηκε στον Πρέσβη Σουλτζ ότι καταδικάζουμε την κλήση του Πρέσβη μας στο Βερολίνο στο Υπουργείο Εξωτερικών για υπόθεση που εκτυλίσσεται στη χώρα μας, θεωρώντας ότι είναι αντίθετη με τις διπλωματικές πρακτικές, και ότι η εν λόγω υπόθεση πολιτικοποιείται με το να έρχεται στο προσκήνιο. Επισημάνθηκε επίσης στον Πρέσβη Σούλτζ ότι η καταδικαστική απόφαση που εκδόθηκε από την ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα θεσμικό όργανο, αρχή ή χώρα, ότι η Τουρκία είναι κράτος δικαίου που γνωρίζει το Σύνταγμά της και τις διεθνείς της υποχρεώσεις και ότι προσπάθειες παρέμβασης στην τουρκική δικαιοσύνη και στην πολιτική είναι απορριπτέες.
Έγινε επίσης υπενθύμιση προς τον (Γερμανό) Πρέσβη της αρχή της Σύμβασης της Βιέννης περί μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις.»

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν εφαρμόστηκαν στην υπόθεση του Οσμάν Καβάλα και ο Καβάλα πρέπει να αποφυλακιστεί.

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Αριάννα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος