Διπλωματικές πηγές για Φ. Μπελέρη: Δεν υπάρχει ζήτημα ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης – Πρόκειται για διοικητική απόφαση

Αύριο ξεκινά το τριήμερο των Συνόδων, χωρίς να έχει αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο να γίνει τετραήμερο και οι ηγέτες της ΕΕ να μείνουν στις Βρυξέλλες και το Σάββατο εξαιτίας της στάσης του Βίκτορ Όρμπαν και το γεγονός ότι μένει αμετακίνητος στο ζήτημα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία.

Την Τετάρτη είναι η Σύνοδος των Δυτικών Βαλκανίων με τον Έντι Ράμα να έρχεται στη βελγική πρωτεύουσα δύο ημέρες μετά την απόρριψη του αιτήματος του Φρέντι Μπελέρη να ορκιστεί δήμαρχος. Αυτό είναι το μόνο που ζητεί η Ελλάδα. Όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στην αλβανική δικαιοσύνη, δεν υπάρχει θέμα ανεξαρτησίας της δικαισύνης. Πρόκειται ξεκάθαρα για διοικητική απόφαση. Ο Φρέντι Μπελέρης είτε να ορκιστεί στη φυλακή είτε να πάρει άδεια και πάλι μόνο για να ορκιστεί. Υπογραμμίζεται ότι βρίσκεται σε προσωρινή κράτηση. Δεν υπάρχει καν καταδικαστική απόφαση. Επίσης, η Ελλάδα ήταν γενναιόδωρη, απελευθέρωσε την επιστολή υπό την σαφή προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν απτές αποφάσεις για τον Μπελέρη. Πάντως στο προσχέδιο των συμπερασμάτων για τη διεύρυνση, επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη σημασία της προάσπισης των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων.

Όσον αφορά στην Τουρκία, εχθές στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών ο κ. Γεραπετρίτης, ενημέρωση ατύπως για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Στα συμπεράσματα της Συνόδου θα είναι μικρή αναφορά στην Τουρκία, που θα αναφέρει ότι το Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη την έκθεση για την Τουρκία. Σε μεταγενέστερο χρόνο αναμένεται πιο ενδελεχής συζήτηση.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος