Συνάντηση Μέρκελ με Ερντογάν στην Τουρκία – Επί τάπητος ανθρώπινα δικαιώματα και Λιβύη (video)

Στην τελευταία συνάντησή της με τον Ταγίπ Ερντογάν, ως καγκελάριος της Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ, βρέθηκε στην προεδρική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για όλα τα διμερή ζητήματα αλλά και για τις σχέσεις Άγκυρας – Βρυξελλών, με τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει λόγο για θετική συνεισφορά της Καγκελαρίου στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του. Τούρκοι αξιωματούχοι φρόντισαν να προβάλλουν την επίσκεψη ως ένδειξη του «αναβαθμισμένου» ρόλου της Άγκυρας στην περιοχή, ωστόσο η κα. Μέρκελ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ενώ επέκρινε εμμέσως πλην σαφώς την τουρκική ανάμειξη στη Λιβύη.

Η καλή σχέση Γερμανίας και Τουρκίας χρονολογείται από τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Την «σφραγίζουν» έκτοτε εκατομμύρια Τούρκων που πλέον ζουν στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αλλά και τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Τις τελευταίες δυο δεκαετίες, οι «μακρόβιοτεροι ηγέτες» Μέρκελ και Ερντογάν, έκαναν ότι μπορούσαν για να κρατήσουν ζεστή τη σχέση… αν και κατά καιρούς, είχε έντονα σκαμπανευάσματα…

Μετά τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι συζήτησαν λεπτομερώς τα θέματα της ατζέντας και ειδικά τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και εξέφρασε την επιθυμία να συνεχιστεί με τον ίδιο επιτυχή τρόπο και με τη νέα κυβέρνηση. Επίσης τόνισε ότι «η τουρκική κοινότητα στη Γερμανία είναι η πιο σημαντική κοινωνική πτυχή των σχέσεών μας και αποτελεί τον κοινό μας πλούτο. Η κα. Μέρκελ επέδειξε πάντα μια συνετή και προσανατολισμένη σε επίλυση προβλημάτων προσέγγιση στις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε εδώ και 16 χρόνια».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό αφήνοντας αιχμές κατά της χώρας μας με τη φράση: «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επαναπροωθήσεις όπως έκανε η Ελλάδα».

Η Άνγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης μίλησαν και για την παράνομη μετανάστευση, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει πολύ σημαντικό έργο για τους Σύρους πρόσφυγες και μετανάστες. Επίσης μίλησαν για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν. «Πρέπει να συνεργαστούμε με τον ΟΗΕ για να αποτρέψουμε καταστροφές στο Αφγανιστάν. Είχαμε μια εντατική ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, καθώς η κατάσταση στην Ιντλίμπ παραμένει τεταμένη».

H Γερμανίδα καγκελάριος προσέθεσε ότι συζήτησαν και το ζήτημα της Λιβύης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει οι ξένες δυνάμεις να αποσυρθούν από τη χώρα. Επίσης, αναφέρθηκε και στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν, αλλά νομίζω ότι μπορεί αυτό να επιτευχθεί μόνο με διαπραγμάτευση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος