Δίκτυο trafficking σε δύο χώρες εξάρθρωσε η Europol – Νεαροί δήθεν ερωτευμένοι οδηγούσαν κορίτσια σε κυκλώματα μαστροπών

Το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων διογκώνεται δραματικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους επιτήδειους πρώτης γραμμής να κερδίζουν 1.800 ευρώ την ημέρα, ανά θύμα.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος

Η Europol ανακοίνωσε σήμερα πως η ρουμανική αστυνομία και η Διεύθυνση Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, με την υποστήριξη της Europol και της Eurojust, εξάρθρωσαν εγκληματικό δίκτυο που εμπλέκεται σε εμπορία ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση και ξέπλυμα χρήματος. Η επιχείρηση εξελίχθηκε στο Λούτον του Λονδίνου.

Μετά από έρευνα σε 18 κατοικίες (11 στη Ρουμανία και 7 στο Ηνωμένο Βασίλειο) εντοπίστηκαν 14 ύποπτοι (4 στη Ρουμανία και 10 στο ΗΒ) και υποβλήθηκαν σε δικαστικά μέτρα. Μόλις τέσσερα θύματα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν Ρουμάνοι υπήκοοι, ταυτοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, από περισσότερες από 100 γυναίκες που έπεσαν θύματα του συγκεκριμένου δικτύου από το 2020, που ξεκίνησε την εγκληματική του δραστηριότητα.

Τα μέλη του δικτύου παρέσυραν ευάλωτες Ρουμάνες γυναίκες στην πορνεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα μέλη του δικτύου υποσχέθηκαν στα θύματα εργασία ή σχέσεις και στόχευαν σε άτομα από φτωχό υπόβαθρο που αναζητούσαν έναν τρόπο να κερδίσουν χρήματα για να τα στέλνουν στις οικογένειές τους.

Νεαρά και εντυπωσιακά, πολλά από τα θύματα γνώρισαν τους Ρουμάνους άντρες μέσω των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης και πίστεψαν ότι είχαν μια ρομαντική σχέση μαζί τους. Μόλις εξαπατήθηκαν, οι γυναίκες-θύματα εξαναγκάζονταν να πορνεύονται.

Τα μέλη του εγκληματικού δικτύου ήλεγχαν τη συμπεριφορά τους, παίρνοντας έγγραφα και χρήματα που είχαν και απειλούσαν να βλάψουν ή να σκοτώσουν μέλη της οικογένειάς τους και τα παιδιά τους πίσω στη Ρουμανία. Πιστεύεται ότι το εγκληματικό δίκτυο κέρδιζε έως και 1.800 ευρώ την ημέρα ανά θύμα. Το μεγάλο ποσό των εγκληματικών εσόδων που δημιουργήθηκε μεταφέρθηκε στη Ρουμανία μέσω ταχυμεταφορών μετρητών.

Το κόλπο του ερωτευμένου αγοριού

Η τεχνική του lover boy χρησιμοποιείται ευρέως από εγκληματίες για τον εντοπισμό θυμάτων που αντιμετωπίζουν οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες. Οι ύποπτοι στοχεύουν στα τρωτά σημεία των θυμάτων τους και τα αποπλανούν με ακριβά δώρα και υποσχέσεις για μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό. Αυτός είναι ο λόγος που πολλές γυναίκες εγκαταλείπουν τις οικογένειές τους αναζητώντας μια καλή ερωτική ιστορία και νέες ευκαιρίες σε άλλες χώρες. Ωστόσο, μόλις βρεθούν στο νέο τους σπίτι, αναγκάζονται να εκπορνευτούν για να κερδίσουν χρήματα για τον εκμεταλλευτή τους.

Τα θύματα παρασύρονται αρχικά με στοργή, στη συνέχεια με βία και κατόπιν παγιδεύονται με απειλές εναντίον τους και των οικογενειών τους που βρίσκονται στην πατρίδα τους. Επιτήδειοι φροντίζουν να δείχνουν φωτογραφίες από τα μέλη των οικογενειών των κοριτσιών και έτσι τις πείθουν ότι το κύκλωμα παρακολουθεί τους δικούς τους ανθρώπους.

Η Europol συντόνισε τις επιχειρησιακές δραστηριότητες, διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών και παρείχε αναλυτική υποστήριξη, ενώ η Eurojust δημιούργησε μια κοινή ομάδα έρευνας (JIT) μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρουμανίας το 2021 για να συντονίσει τη δικαστική συνεργασία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος