«Δικαστήριο καγκουρό» χαρακτήρισε την κοινοβουλευτική επιτροπή ο Μπ. Τζόνσον – Αρνήθηκε ότι είπε ψέματα στην Βουλή

O Μπόρις Τζόνσον αντιμετώπισε τις πιεστικές ερωτήσεις των βουλευτών της διακομματικής Επιτροπής Προνομίων προσπαθώντας να πείσει ότι δεν παραπλάνησε επί τούτου την Βουλή των Κοινοτήτων όταν ισχυριζόταν ότι δεν υπήρχαν συγκεντρώσεις στην πρωθυπουργική κατοικία κατά την διάρκεια του λόκνταουν

Επί τρεισήμισι σχεδόν ώρες ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αντιμετώπισε τις πιεστικές ερωτήσεις των βουλευτών της διακομματικής Επιτροπής Προνομίων προσπαθώντας να πείσει ότι δεν παραπλάνησε επί τούτου την Βουλή των Κοινοτήτων όταν ισχυριζόταν ότι δεν υπήρχαν συγκεντρώσεις στην πρωθυπουργική κατοικία κατά την διάρκεια του λόκνταουν.

Ο κ. Τζόνσον ορκίστηκε στην Βίβλο να πει την αλήθεια.

“Είμαι εδώ για να πω, με το χέρι στην καρδιά, ότι δεν είπα ψέματα στη Βουλή. Αυτές οι δηλώσεις έγιναν καλόπιστα με βάση αυτά που ειλικρινά πίστευα”, είπε στην κατάθεση του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχε “σχεδόν καθολική” πεποίθηση στο Νο 10 ότι οι κανόνες και οι οδηγίες τηρούνταν ενώ σημείωσε ότι ο Ντόμινικ Κάμινγκς έχει κάθε κίνητρο να λέει ψέματα.

Ο κος Τζόνσον δήλωσε “πραγματικά σοκαρισμένος” όταν του επιβλήθηκαν πρόστιμα για την παρουσία του στις συγκεντρώσεις.

Επίθεση στην Επιτροπή

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε την διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε για να αποφασιστεί εάν περιφρονούσε το Κοινοβούλιο ως «προδήλως άδικη», ενώ είπε στους βουλευτές: «Δεν βρήκατε τίποτα που να δείχνει ότι είχα προειδοποιηθεί εκ των προτέρων ότι τα γεγονότα στο Νο 10 ήταν παράνομα».

Επίσης, χαρακτήρισε την επιτροπή ως “δικαστήριο καγκουρό” και αρνήθηκε να πει εάν θα δεχτεί το πόρισμα της επιτροπής σε περίπτωση που είναι εναντίον του. 

Ο Μπόρις Τζόνσον κάποια στιγμή έχασε την ψυχραιμία του καθώς φώναξε «πλήρη ανοησία» στους βουλευτές της Επιτροπής ενώ προσπάθησε να σύρει και τον Ρίσι Σούνακ στην ακρόαση προτείνοντας ότι, αν θα έπρεπε να ήταν προφανές σε αυτόν ότι οι κανόνες lockdown παραβιάζονταν στο Νο 10, θα έπρεπε να ήταν προφανές και στον «τωρινό Πρωθυπουργό».

Μετά την ολοκλήρωση της ακρόασης, εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων της Covid-19 που αναζητούν δικαιοσύνη (Bereaved Families for Justice) είπε ότι η ακρόαση  της Επιτροπής σηματοδότησε «ένα νέο χαμηλό» για τον Μπόρις Τζόνσον, καθώς «ισχυρίζεται ότι ‘θα χρειαζόταν έναν ηλεκτρικό φράχτη’ γύρω του για να τηρήσει τους κανόνες και ότι η κοινωνική απόσταση ίσχυε μόνο «όταν ήταν δυνατόν».

Η Επιτροπή θα συνεχίσει τις ακροάσεις με άλλους μάρτυρες πριν αποφανθεί εάν ο Μπόρις Τζόνσον παραπλάνησε την Βουλή, κάτι που θα καθορίσει την συνέχεια της πολιτικής του καριέρας.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος