Δικαστική νίκη για τα δικαιώματα των πολιτών ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο

Array

Μεγάλη νίκη για τους πολίτες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στη Βρετανία εξέδωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Με απόφαση του έκρινε ότι η ερμηνεία του Υπουργείου Εσωτερικών για τη Συμφωνία Αποχώρησης είναι παράνομη.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη 

Ο δικαστής έκρινε ότι το EU Settlement Scheme (Σχέδιο Διακανονισμού της ΕΕ) είναι παράνομο με δύο τρόπους:

  • Τα άτομα με καθεστώς προ-εγκαταστάσεως δεν πρέπει να χάσουν κανένα δικαίωμα διαμονής που έχουν βάσει της Withdrawal Agreement (Συμφωνίας Αποχώρησης) μόνο και μόνο επειδή δεν υποβάλλουν δεύτερη αίτηση στο Σχέδιο Διακανονισμού της ΕΕ πριν από τη λήξη του καθεστώτος του προεγκατεστημένου· και
  • Τα άτομα με καθεστώς προ-εγκαταστάσεως δεν θα πρέπει να στερούνται τα δικαιώματα μόνιμης διαμονής βάσει της Συμφωνίας Απόσυρσης αφού συμπληρώσουν την απαραίτητη περίοδο νόμιμης διαμονής 5 ετών μόνο και μόνο επειδή δεν υποβάλλουν δεύτερη αίτηση βάσει του συστήματος.

Η απόφαση ρυθμίζει δύο ζητήματα.

Πρώτον, καθιστά σαφές ότι τα άτομα με προεγκατεστημένο καθεστώς, τα οποία συνεχίζουν να ζουν νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν μπορούν να χάσουν τα δικαιώματα διαμονής τους εκτός από λόγους οι οποίοι καθορίζονται ξεκάθαρα στη Συμφωνία Αποχώρησης (για παράδειγμα απουσία από το ΗΒ για πολύ καιρό).

Επιβεβαιώνει ότι η Συμφωνία Αποχώρησης δεν επιτρέπει στο Υπουργείο Εσωτερικών να απαιτήσει μια δεύτερη αίτηση στο Σχέδιο για τη συνέχιση των δικαιωμάτων. Επομένως, είναι παράνομο για τα άτομα να χάνουν τα δικαιώματά τους μόνο και μόνο επειδή δεν υποβάλλουν δεύτερη αίτηση στο Σχέδιο

Δεύτερον, τα άτομα στα οποία έχει χορηγηθεί καθεστώς προ-εγκαταστάσεως θα πρέπει να έχουν αυτόματα πρόσβαση στα δικαιώματα του ‘εγκατεστημένου καθεστώτος’ μόλις συμπληρώσουν τα πέντε έτη ειδικής διαμονής – ακόμα κι αν δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση ή δεν τους έχει χορηγηθεί καθεστώς εγκαταστάσεως.

H οργάνωση των δικαιωμάτων των πολιτών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης the3million, καλωσόρισε την δικαστική απόφαση:

“Είμαστε ικανοποιημένοι που ο δικαστής συμφωνεί με την the3million ότι σκοπός του Σχεδίου Διακανονισμού της ΕΕ είναι να δημιουργήσει μια σαφή διάκριση μεταξύ αυτών που είναι δικαιούχοι της Συμφωνίας Αποχώρησης και εκείνων που δεν είναι. Από τη στιγμή που είναι δικαιούχοι, οι πολίτες δεν μπορούν να χάσουν τα δικαιώματα τους απλώς επειδή ξέχασαν να υποβάλουν δεύτερη αίτηση μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο – η Συμφωνία Απόσυρσης δεν το επιτρέπει.

Το σύστημα έως τώρα

Το τρέχον σύστημα διακανονισμού της ΕΕ απαιτεί από τους πολίτες της ΕΕ να υποβάλουν αίτηση για να συνεχίσουν να ζουν νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα άτομα στα οποία χορηγείται καθεστώς προεγκατάστασης (περιορισμένη άδεια παραμονής για 5 χρόνια) στο πλαίσιο του Σχεδίου υποχρεούνται να υποβάλουν δεύτερη αίτηση για παράταση της άδειας τους πριν από τη λήξη του καθεστώτος προεγκατάστασης. Εάν τα άτομα αυτά αποτύχουν να υποβάλουν δεύτερη αίτηση, θα χάσουν τα δικαιώματα διαμονής τους κατά την ημερομηνία λήξης του ‘προεγκατεστημένου’ καθεστώτος τους. Αυτά τα άτομα στη συνέχεια θα διαμένουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο οπότε κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην ενοικίαση, την πρόσβαση στην δωρεάν υγειονομική περίθαλψη του NHS, το δικαίωμα σε παροχές και το δικαίωμα να εισέλθουν ξανά στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν πάνε ταξίδι στο εξωτερικό.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι συνήθως τα ευάλωτα άτομα έναν αυτά που “ξεχνούν” να υποβάλουν αίτηση και οπότε βρίσκονται σε ένα εχθρικό περιβάλλον.

Η δικαστική υπόθεση

Η Ανεξάρτητη Αρχή Παρακολούθησης (IMA) άσκησε προσφυγή δικαστικής επανεξέτασης κατά της Υπουργού Εσωτερικών, υποστηρίζοντας ότι η απώλεια δικαιωμάτων λόγω μη υποβολής δεύτερης αίτησης στο Σχέδιο Διακανονισμού της ΕΕ ήταν παράνομη και δεν επιτρέπεται βάσει της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Η υπόθεση του IMA υποστηρίχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την the3million ως παρεμβαίνοντες. Η προσφυγή συζητήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο την 1η και 2η Νοεμβρίου 2022 και η απόφαση εκδόθηκε σήμερα Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΕΡΤ 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος