Η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Στην Αθήνα η γερμανίδα υπουργός θα έχει συνομιλίες με τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκο Παναγιωτόπουλο, και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ενώ θα επισκεφθεί και τη δομή πρώτης υποδοχής στην Κω.
Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς
«Στο επίκεντρο των συνομιλιών στην Αθήνα θα είναι η εφαρμογή του νέου Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, στο οποίο συμφώνησε η ΕΕ μετά από μακρόχρονες διαπραγματεύσεις», όπως είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, Μαξιμίλιαν Καλ, στο Βερολίνο. Για τη γερμανική κυβέρνηση και την υπουργό Εσωτερικών «είναι σημαντική η ταχύτερη δυνατή εφαρμογή του νέου συστήματος ασύλου GEAS», είπε ο εκπρόσωπος. Σ’ αυτό περιλαμβάνονται «περισσότεροι έλεγχοι, καλύτερη καταγραφή, καλύτερη κατανομή στις χώρες της ΕΕ, ισχυρή προστασία των εξωτερικών συνόρων», είπε ο εκπρόσωπος. «Ζητούμενο είναι η ταχύτερη δυνατή εφαρμογή και συνεργασία κυρίως με τις χώρες κατά μήκος της Μεσογείου», συμπλήρωσε. Αυτό θα τεθεί και στις συνομιλίες της γερμανίδας υπουργού στην Αθήνα.
Απαντώντας σε ερώτηση για πρόσφατο θανατηφόρο δυστύχημα στο Αιγαίο και για την κατάσταση στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Λέσβο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, είπε ότι «φυσικά θα συζητηθεί το θέμα των συνθηκών και τί μπορεί να γίνει για τη βελτίωσή τους. Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου υπηρετεί το στόχο να διασφαλιστούν τα ανθρωπιστικά στάνταρτ και τα στάνταρτ του κράτους δικαίου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, καθώς και να ενισχυθεί η συνεργασία των αστυνομικών δυνάμεων φύλαξης συνόρων, με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων και να καταπολεμηθούν οι συμμορίες διακινητών. «Αυτό θα είναι ένα σημαντικό θέμα της επίσκεψης», κατέληξε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος