Διευθυντής CIA: “Ο Πούτιν δεν πιστεύει πως έχει τα περιθώρια να χάσει στην Ουκρανία”

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν πιστεύει ότι δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει στην Ουκρανία και εντείνει πεισματικά τον πόλεμο, χωρίς ωστόσο να δείχνει σημάδια ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα, δήλωσε το Σάββατο ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς.

Παρά την αποτυχία των ρωσικών δυνάμεων να καταλάβουν το Κίεβο και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στις μάχες τους να προωθηθούν στα βασικά μέτωπα του πολέμου στη νοτιοανατολική περιοχή του Ντονμπάς, ο Ρώσος ηγέτης δεν έχει αλλάξει την άποψή του ότι τα στρατεύματά του μπορούν να νικήσουν τα στρατεύματά του της Ουκρανίας, είπε ο Μπερνς.

Η πίστη του Πούτιν στην ικανότητα του ρωσικού στρατού να καταστρέψει την ουκρανική αντίσταση φαίνεται πως δεν έχει κλονιστεί παρά τις σημαντικές ήττες στο πεδίο της μάχης, δήλωσε ο αρχηγός κατασκοπείας των ΗΠΑ σε συνέδριο των Financial Times. «Πιστεύω ότι βρίσκεται σε ένα πλαίσιο σκέψης εντός του οποίου δεν πιστεύει ότι έχει την πολυτέλεια να χάσει», είπε ο Μπερνς.

Υποστήριξε ότι ο Πούτιν “σιγοβράζει” εδώ και χρόνια γύρω από την Ουκρανία – κάποτε μέρος της πρώην  Σοβιετικής Ένωσης – κυριευμένος από ένα «πολύ εύφλεκτο συνδυασμό συναισθημάτων αδικίας, φιλοδοξιών, και ανασφάλειας».

Ο Πούτιν δεν πτοήθηκε από την αντίσταση στον πόλεμο «επειδή ποντάρισε τόσο πολύ στις επιλογές που έκανε για να ξεκινήσει αυτή την εισβολή», είπε ο Μπερνς. “Νομίζω ότι είναι πεπεισμένος αυτή τη στιγμή ότι η επιμονή του αυτή θα του επιτρέψει να σημειώσει πρόοδο“, είπε ο Μπερνς.

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα

Ο Μπερνς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία που έχει αφιερώσει πολύ χρόνο μελετώντας τον Ρώσο ηγέτη, τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν βλέπουν κανένα σημάδι ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα προκειμένου να κερδίσει μια νίκη στην Ουκρανία ή να στοχεύσει τους υποστηρικτές του Κιέβου .

Η Ρωσία έθεσε τις πυρηνικές της δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού λίγο μετά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Έκτοτε, ο Πούτιν έχει εκτοξεύσει αμυδρά έστω απειλές με υπονοούμενο την προθυμία του να αναπτύξει τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας εάν η Δύση παρέμβει άμεσα στη σύγκρουση της Ουκρανίας.

«Ως κοινότητα μυστικών υπηρεσιών, δεν βλέπουμε πρακτικά στοιχεία σε αυτό το σημείο του ρωσικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη ή ακόμη και πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων», είπε ο Μπερνς. «Με δεδομένο το ύφος αυτό των πολεμικών ιαχών που ακούσαμε από τη ρωσική ηγεσία, δεν μπορούμε να πάρουμε ελαφρά αυτές τις πιθανότητες», είπε. «Έτσι, παραμένουμε πολύ επικεντρωμένοι ως υπηρεσία πληροφοριών… σε αυτές τις πιθανότητες σε μια στιγμή που το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό για τη Ρωσία», είπε. Ο Μπερνς δεν προέβη σε καμία αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης στο πεδίο της μάχης ούτε πρόβλεψε πώς θα τελείωνε ο πόλεμος.

Η Κίνα ανησυχεί

Ωστόσο, είπε ότι η Κίνα, την οποία η Ουάσιγκτον βλέπει τώρα ως τον κύριο αντίπαλό της, μελετά προσεκτικά τα διδάγματα του πολέμου και τι σημαίνουν για την επιθυμία του Πεκίνου να πάρει τον έλεγχο της Ταϊβάν. Ο Μπερνς είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει αλλάξει τον στόχο του να ενώσει τελικά την Ταϊβάν με την Κίνα, ακόμη και με τη βία εάν χρειαστεί.

Είπε όμως ότι πιστεύει πως το Πεκίνο έχει «εκπλαγεί» από τις ανεπαρκείς επιδόσεις των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και από τη σκληρή αντίσταση που προέρχεται από ολόκληρη την ουκρανική κοινωνία, καθώς και την ισχυρή αμυντική υποστήριξη που έχει παράσχει η Δύση στο Κίεβο.

Η εμπειρία της Ρωσίας στην Ουκρανία πιθανότατα επηρεάζει τους υπολογισμούς του Πεκίνου «για το πώς και πότε» θα επιχειρήσει να αποκτήσει τον έλεγχο της Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί μια επαρχία-αποστάτη. «Πιστεύω ότι έχουν επηρρεαστεί από τον τρόπο με τον οποίο ειδικά η διατλαντική συμμαχία συνασπίστηκε για να επιβάλει οικονομικό τίμημα στη Ρωσία ως αποτέλεσμα αυτής της επιθετικότητας».

Το Πεκίνο ανησυχεί από το γεγονός ότι ο Πούτιν έφερε τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς πιο κοντά, είπε ο Μπερνς. «Τι συμπεράσματα βγαίνουν από όλα αυτά παραμένει ερωτηματικό», είπε. «Νομίζω ότι η κινεζική ηγεσία τα εξετάζει πολύ προσεκτικά όλα αυτά, όπως επίσης το κόστος και τις συνέπειες κάθε προσπάθειας για χρήση βίας ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο της Ταϊβάν».

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος