Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Πρωτοφανής ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές λόγω ενεργειακής κρίσης

Array

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δήλωσε την Τρίτη ότι η αύξηση της παγκόσμιας χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα διπλασιαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια, τροφοδοτούμενη από ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε μια ετήσια έκθεση σχετικά με τις προοπτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο IEA σημείωσε ότι η παγκόσμια δυναμικότητα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2.400 γιγαβάτ (GW) – που ισοδυναμεί με το σύνολο της τρέχουσας ισχύος της Κίνας – στα 5.640 GW το 2027.

Η αύξηση είναι 30% υψηλότερη από την αναμενόμενη πριν από ένα χρόνο. Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας που απορρέουν από τη φετινή παγκόσμια ενεργειακή κρίση έχουν κάνει τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πιο ελκυστικές.

Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθοδηγείται επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ινδία, οι οποίες εφαρμόζουν κανονισμούς και μεταρρυθμίσεις στην αγορά για να υποστηρίξουν την ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επεκτείνονταν ήδη γρήγορα, αλλά η παγκόσμια ενεργειακή κρίση τις ώθησε σε μια εκπληκτική νέα φάση ακόμη ταχύτερης ανάπτυξης καθώς οι χώρες προσπαθούν να αποκομίσουν τα οφέλη τους για την ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του IEA, Fatih Birol.

«Τα επόμενα πέντε χρόνια, ο κόσμος θα ενσωματώσει τόση ανανεώσιμη ενέργεια όπως τα προηγούμενα 20 χρόνια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας επέκτασης ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα πέντε χρόνια, ξεπερνώντας τον άνθρακα για να γίνει η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο μέχρι τις αρχές του 2025.

Η παγκόσμια χωρητικότητα ηλιακών φωτοβολταϊκών θα σχεδόν τριπλασιαστεί έως το 2027, καθιστώντας τη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας στον κόσμο, ενώ η αιολική χωρητικότητα θα σχεδόν διπλασιαστεί.

Από την πλευρά της, η ζήτηση για βιοκαύσιμα θα αυξηθεί κατά 22% από τώρα έως το 2027, σύμφωνα με την έκθεση.

Πηγή: Reuters/ Επιμέλεια: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος