Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να οδηγήσει ταχύτερα στην «πράσινη ενέργεια»

Array

Λίγες ημέρες πριν από την Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα (COP27), ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εξακολουθεί να προειδοποιεί στην ετήσια έκθεσή του για το 2022, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, για τα «ρήγματα» που υπάρχουν μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών όσον αφορά τις επενδύσεις σε ενέργεια χωρίς άνθρακα, ενώ επίσης ζήτησε  μια «μεγάλη διεθνή προσπάθεια» για να μειωθεί αυτό το «ανησυχητικό χάσμα».

“Οι απαντήσεις των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο σε αυτήν την ενεργειακή κρίση” υποδεικνύουν “μια ιστορική καμπή”: “Αυτή η κρίση επιτάχυνε πράγματι τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του IEA Φατίχ Μπιρόλ, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το AFP.

Το «διάλειμμα» της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο συνέβη με ταχύτητα «που λίγοι άνθρωποι πίστευαν πιθανή» πέρυσι, εκτιμά η ΙEΑ. Η Μόσχα «θα χάσει σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια» από αυτές τις εξαγωγές έως το 2030, πρόσθεσε ο Φατίχ Μπιρόλ.

«Οι αγορές ενέργειας και οι δημόσιες πολιτικές έχουν αλλάξει μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όχι μόνο για την παρούσα στιγμή, αλλά και για τις επόμενες δεκαετίες», διευκρίνισε στην ίδια έκθεση. Στο πλαίσιο στο οποίο ορισμένες χώρες προσπαθούν επί του παρόντος να αυξήσουν ή να διαφοροποιήσουν τον εφοδιασμό τους σε πετρέλαιο ή φυσικό αέριο -ορυκτές ενέργειες με  μεγάλες εκπομπές CO2-, πολλά άλλα κράτη πρόκειται να εξετάσουν την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών τους προς καθαρές ενέργειες, τόνισε  ο οργανισμός ΔΟΕ, ένα παράρτημα του ΟΟΣΑ που είναι υπεύθυνο για την υποστήριξη πολλών χωρών.

Σύμφωνα με ένα σενάριο, το οποίο βασίζεται σε ήδη ανακοινωθείσες δεσμεύσεις για επενδύσεις για το κλίμα από τις κυβερνήσεις, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 από την παραγωγή ενέργειας θα ανέλθουν σε 37 δισεκατομμύρια τόνους το 2025 και στη συνέχεια θα μειωθούν σε 32 δισεκατομμύρια τόνους το 2050.

Ο ΔΟΕ υπογράμμισε για άλλη μια φορά την ανάγκη για τεράστιες επενδύσεις σε καθαρές ενέργειες, είτε αυτές είναι πράσινες είτε απλώς χωρίς άνθρακα – όπως η πυρηνική ενέργεια – καθώς και επιτάχυνση σε ορισμένους τομείς, όπως ηλεκτρικές μπαταρίες, φωτοβολταϊκά πάνελ και υδρογόνο, προκειμένου να επιτευχθεί  απανθρακοποίηση της βιομηχανίας. Σύμφωνα με  αυτό το σενάριο, αυτές οι επενδύσεις πρέπει να ξεπεράσουν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030 και θα πρέπει να ανέλθουν στα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια για να ανταποκριθούν στις συνθήκες του κλιματικού σεναρίου των καθαρών μηδενικών εκπομπών το 2050.

Σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η Αφρική εκτιμούν οι ειδικοί  καθώς στην ήπειρο επικρατούν οι ιδανικότερές κλιματολογικές συνθήκες ώστε να ανοίξει ο δρόμο για την χρήση “πράσινης ενέργειας”.

Μετάφραση Μιχαέλα Λαμπρνίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος