Διεθνής καταδίκη για τη σφαγή αμάχων στη Γάζα – Ανάγκη επανακαθορισμού των ορίων για το ανθρώπινο κόστος του πολέμου

Σύνοψη
  • Διεθνής κατακραυγή για τoυς θανάτους αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας – ΟΗΕ και ΕΕ ζητούν ανεξάρτητη έρευνα και απόδοση ευθυνών
  • Ανάγκη να επανακαθοριστούν τα όρια για το ανθρώπινο κόστος αυτού του πολέμου
  • Χαμάς: Επτά όμηροι σκοτώθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα

Διεθνή κατακραυγή και εκκλήσεις να αποδοθούν ευθύνες έχει προκαλέσει το μακελειό στη Γάζα με πάνω από 100 νεκρούς, κατά τη διάρκεια διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι απόψεις για το τι ακριβώς συνέβη είναι αντικρουόμενες. Η Χαμάς υποστηρίζει πως Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους που συνωστίζονταν για λίγο αλεύρι, ενώ το Τελ Αβίβ κάνει λόγο για ποδοπάτημα των συγκεντρωμένων και θύματα από τις ρόδες των φορτηγών που στην προσπάθειά τους να απομακρυνθούν, χτύπησαν κόσμο. Το περιστατικό περιπλέκει τις προσπάθειες εκεχειρίας, με τις ΗΠΑ να ζητούν απαντήσεις, τον Μπορέλ να κάνει λόγο για σφαγή και την Κίνα να δηλώνει σοκαρισμένη.

Παλαιστίνιοι πεθαίνουν για ένα σακί αλεύρι

Η τραγωδία αυτή αποτυπώνει με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Παλαιστίνιοι πεθαίνουν για ένα σακί αλεύρι.

Η δημοσιογράφος του ΕΡΤNews Άννα Παπασωτηρίου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ήταν θέμα χρόνου να συμβεί, γιατί σε καμία εμπόλεμη ζώνη του κόσμου την εποπτεία των ανθρωπιστικών αποστολών δεν την αναλαμβάνει ο αντίπαλος Στρατός. Τέτοιου είδους αποστολές τις αναλαμβάνουν οργανώσεις εξ ορισμού ουδέτερες, διεθνώς αναγνωρισμένες, με εμπειρία στη διανομή της βοήθειας και της διαχείρισης πλήθους, παράγοντες που αποτελούν εγγύηση ασφαλείας.
 
Το Ισραήλ βρίσκεται υπόλογο για μία ευθύνη που ανέλαβε. Είναι κατανοητό που έχει ενστάσεις για τη συμμετοχή του ΟΗΕ, με δεδομένο ότι η αρμόδια υπηρεσία του στη Γάζα, κατηγορείται για σχέσεις με τη Χαμάς.
 
Ωστόσο, προκύπτουν και οι ευθύνες των δυτικών χωρών και των αραβικών κρατών. Παρατηρούν από απόσταση το δράμα, κάνουν εκ των υστέρων καταγγελτικές δηλώσεις ή αρκούνται, όπως η Ιορδανία, να κάνουν περιστασιακά ρίψεις από αέρος. Αναδεικνύεται, λοιπόν, η ανάγκη καλύτερου συντονισμού όλων, να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ να ανοίξει και το βόρειο πέρασμα του Ερέζ για να φτάνει ευκολότερα η ανθρωπιστική βοήθεια από το έδαφος στη βόρεια Γάζα και αν μη τι άλλο, να επανακαθοριστούν τα όρια για το ανθρώπινο κόστος αυτού του πολέμου

Αντικρουόμενες απόψεις

Πεινασμένοι και απελπισμένοι, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι τρέχουν προς τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια, στη πόλη της Γάζας. Πολλοί ανεβαίνουν πάνω στα οχήματα για να αρπάξουν ό,τι μπορούν όταν ξαφνικά ο ισραηλινός στρατός ανοίγει πυρ, προκαλώντας τις πρώτες απώλειες μεταξύ των αμάχων, αναφέρει το CNN.

«Υπήρξε ποδοπάτημα. Υπήρξαν άνθρωποι που πoδοπατήθηκαν, άλλους τους πάτησαν φορτηγά, καθώς προσπάθησαν να δραπετεύσουν από το χάος. Φορτηγά συγκρούστηκαν με άλλα φορτηγά, γεγονός που προκάλεσε περισσότερα θύματα» λέει ο δημοσιογράφος του CNN, Έλιοτ Γκότκαϊν.

Σύμφωνα με τους Παλαιστινίους, το ποδοπάτημα προκλήθηκε όταν ο ισραηλινός στρατός άρχισε να πυροβολεί το πλήθος.

Διαφορετική είναι η εκδοχή του ισραηλινού στρατού. Όπως υποστηρίζει άνοιξε πυρ, ενώ είχε ήδη ξεκινήσει το χάος και το ποδοπάτημα.

«Δεν υπήρξε καμία επίθεση από τον ισραηλινό στρατό προς το κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας. (…) Όπως μπορείτε να δείτε σε αυτό το βίντεο, τα άρματα μάχης, τα οποία βρίσκονταν εκεί για την ασφάλεια του κομβόι, βλέπουν τους κατοίκους της Γάζας να ποδοπατούνται και προσπαθούν προσεκτικά να διαλύσουν το πλήθος με προειδοποιητικά πυρά» τονίζει ο Ντάνιελ Χαγκάρι.

Καταδίκη του Ισραήλ από τη διεθνή κοινότητα

Αποστάσεις και από τις δύο πλευρές κρατάει η Ουάσιγκτον, με τον Τζο Μπάιντεν να παραδέχεται ότι περιπλέκονται πλέον οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων.

«Υπάρχουν δύο αντικρουόμενες εκδοχές για το τι συνέβη. Δεν έχω απάντηση ακόμη» σημειώνει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επικριτικός προς το Ισραήλ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ έκανε λόγο για ένα ακόμη μακελειό με θύματα αμάχους στη Γάζα. «Αυτοί οι θάνατοι είναι εντελώς απαράδεκτοι».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε «σοκαρισμένος» από τη σφαγή και ζήτησε «αποτελεσματική ανεξάρτητη έρευνα» για να αποδοθούν ευθύνες.

Τον αποτροπιασμό τους εξέφρασαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε σήμερα τον αποτροπιασμό της από τις εικόνες των ισραηλινών πυρών σε κομβόι βοήθειας στη Γάζα, ενώ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε «συγκλονισμένος» από τη «δολοφονία αθώων πολιτών».

Με ανάρτησή της στο «Χ», η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Είμαι βαθιά αναστατωμένη από τις εικόνες στη Γάζα. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διερευνηθεί τι συνέβη και να διασφαλιστεί ότι η διαφανής ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί σωσίβιο για όσους έχουν ανάγκη και να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε αυτήν. Στεκόμαστε στο πλευρό των αμάχων, ζητώντας την προστασία τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν κατηγόρησε ευθέως τον ισραηλινό στρατό και ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τα αίτια της τραγωδίας. «Βαθιά αγανάκτηση για τις εικόνες που φθάνουν από τη Γάζα, όπου άμαχοι έγιναν στόχος ισραηλινών στρατιωτών».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει: «Στη Γάζα δε σφαγιάστηκαν βάναυσα μόνο παιδιά, γυναίκες και άμαχοι αλλά καταστράφηκε και η πίστη δισεκατομμυρίων ανθρώπων στο διεθνές σύστημα, στη δικαιοσύνη και στο δίκαιο».

Σε απαράδεκτα γεγονότα, που οδήγησαν στον θάνατο περισσότερων από 100 αμάχων, αναφέρθηκε το ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Χαμάς: Επτά όμηροι σκοτώθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα

Επτά όμηροι, που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό στον παλαιστινιακό θύλακα, ανέφερε ο Αμπού Ουμπάιντα, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς. Δεν είναι προς το παρόν σαφές πότε σκοτώθηκαν οι όμηροι αυτοί.

Οι Ταξιαρχίες επιβεβαίωσαν στην ανάρτησή τους στο Telegram ότι περισσότεροι από 70 όμηροι έχουν σκοτωθεί λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα.

Σύμφωνα με το Ισραήλ εκτιμάται ότι 31 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ανάμεσά τους και 6 στρατιώτες. Όλοι τους όμηροι της Χαμάς.

Στα τέλη Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας κατάπαυσης του πυρός, η Χαμάς απελευθέρωσε περισσότερους από 100 Ισραηλινούς και ομήρους από άλλες χώρες, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση περίπου 240 Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε νέες ανακοινώσεις του δήλωσε ότι καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει άμεσα κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση ομήρων αλλά και να μπει ανθρωπιστική βοήθεια στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας.

Ανάλυση: Άννα Παπασωτηρίου

Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος