Διεθνής ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια — Αλληλοκατηγορούνται Ρωσία – Ουκρανία

Αυξάνονται οι φωνές αξιωματούχων που προειδοποιούν για τον κίνδυνο ενός νέου πυρηνικού ατυχήματος στη Ζαπορίζια. Ρωσία και Ουκρανία επιρρίπτουν ευθύνες η μια στην άλλη για τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό, την ώρα που ο Αντόνιο Γκουτέρες απευθύνει έκκληση να επιτραπεί η είσοδος επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών.

Εντείνεται η ανησυχία για τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις. Το Κίεβο προειδοποιεί για τον κίνδυνο ενός νέου Τσερνόμπιλ και ζητεί τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης υπό τον έλεγχο διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης.

Οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους ότι έχουν αποθηκεύσει στο πυρηνικό εργοστάσιο βαρύ οπλισμό και εκρηκτικά και ότι το βομβαρδίζουν με στόχο να βυθίσουν στο σκοτάδι τις ελεγχόμενες από τo Kίεβο περιοχές της νότιας Ουκρανίας. Η Μόσχα από την πλευρά της κατηγορεί το Κίεβο ότι κρατάει όμηρο την Ευρώπη, χτυπώντας τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε, λειτουργεί κανονικά.

Έκκληση να επιτραπεί η είσοδος επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών στον σταθμό, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού.

Το Κρεμλίνο προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία του στην περιοχή  με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη στη Ζαπορίζια να υπογράφει διάταγμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξή της στη Ρωσία. Για  οριστικό τέλος των συνομιλιών προειδοποιεί ο Ουκρανός πρόεδρος εάν η Ρωσία  προχωρήσει τα ψευδο-δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές.

Kι ενώ μαίνονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή του Ντονέτσκ, ο ουκρανικός στρατός συνεχίζοντας την αντεπίθεσή του για την ανακατάληψη της Χερσώνας βομβάρδισε για μία ακόμη γέφυρα  στρατηγικής σημασίας στον Δνείπερο, ενώ φέρεται να έπληξε με αμερικανικά όπλα βάσεις των ρωσικών δυνάμεων.

Μοναδική αχτίδα φωτός, ο απόπλους δύο ακόμη πλοίων  με σιτηρά από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, γεγονός που  ανεβάζει σε δώσεκα τον συνολικό αριθμό των πλοίων που έχουν αναχωρήσει από την Ουκρανία από την περασμένη εβδομάδα.

Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος