Διεθνής Αμνηστία: Η Ρωσία διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί με έκθεσή της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα Δευτέρα 13/6, τη Ρωσία πως διέπραξε εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν στις ασταμάτητες επιθέσεις της στο Χάρκοβο, πολλές από τις οποίες έγιναν με πυρομαχικά διασποράς.

Έπειτα από εμπεριστατωμένη έρευνα, η ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λέει πως διαθέτεθ αποδείξεις πως σε επτά επιθέσεις εναντίον συνοικιών της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς 9N210 και 9N235, δύο τύπων απαγορευμένων δυνάμει διεθνών συνθηκών.

Η έκθεση, υπό τον τίτλο «Ο καθένας μπορεί να πεθάνει ανά πάσα στιγμή», καταγράφει ότι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν άμαχους και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές βομβαρδίζοντας αδιάκοπα και αδιακρίτως το Χάρκοβο από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Κάτοικοι «σκοτώθηκαν μέσα στα σπίτια τους, στον δρόμο, σε παιδικές χαρές, σε κοιμητήρια, ενώ περίμεναν στην ουρά για να παραλάβουν ανθρωπιστική βοήθεια ή να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα», τονίζει η Ντονατέλα Ροβέρα, ερευνήτρια για τις κρίσεις και τις συρράξεις στην Αμνηστία.

«Η επανειλημμένη χρήση απαγορευμένων πυρομαχικών διασποράς είναι σοκαριστική και δείχνει απόλυτη περιφρόνηση για τις ζωές των αμάχων», προσθέτει.

Μολονότι η Ρωσία δεν έχει υπογράψει ούτε τη διεθνή σύμβαση για τα όπλα διασποράς, ούτε αυτή για τις νάρκες κατά προσωπικού, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει ρητά τις επιθέσεις και τη χρήση όπλων που, από τη φύση τους, πλήττουν χωρίς διάκριση και αποτελούν εγκλήματα πολέμου, τονίζεται στην έκθεση της Αμνηστίας.

Η ουκρανική δικαιοσύνη έχει αρχίσει να διενεργεί πάνω από 12.000 έρευνες για εγκλήματα πολέμου στη χώρα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές.

Η Τατιάνα Αχάγεβα, νοσοκόμα, 53 ετών, βρισκόταν στην είσοδο της πολυκατοικίας της όταν εξερράγησαν πολλές βόμβες διασποράς τη 15η Απριλίου. «Ακούστηκε ξαφνικός κρότος σαν να έπεφταν πυροτεχνήματα παντού. Είδα σύννεφα καπνού εκεί όπου γίνονταν εκρήξεις. Πέσαμε κάτω και προσπαθήσαμε να βρούμε κάλυψη. Ο γιος του γείτονά μας, ένα αγόρι 16 ετών, σκοτώθηκε επιτόπου», είπε.

Τη 12η Μαρτίου, η Βερόνικα Τσερέβιτσκο έχασε το δεξί της πόδι όταν ρουκέτα Γκραντ έπεσε σε παιδική χαρά μπροστά στο σπίτι της. «Καθόμουν σ’ ένα παγκάκι όταν έγινε. Θυμάμαι ότι άκουσα έναν συριστικό ήχο πριν από την έκρηξη. Μετά ξύπνησα στο νοσοκομείο, το δεξί μου πόδι είχε εξαφανιστεί», αφηγήθηκε η 30χρονη μητέρα.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν όταν πυρομαχικά διασποράς εξερράγησαν στην ίδια συνοικία την 26η Απριλίου, σύμφωνα με την Αμνηστία. Η Ολένα Σορόκινα, 57 ετών, που είχε επιζήσει από καρκίνο, έχασε και τα δύο της πόδια. Βρισκόταν καθισμένη έξω από το σπίτι της και περίμενε την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας όταν άκουσε τον ήχο οβίδας στον αέρα και έτρεξε προς την είσοδο της πολυκατοικίας της. «Μετά τη μάχη εναντίον του καρκίνου, πρέπει τώρα να δώσω νέα μάχη, να μάθω να ζω χωρίς πόδια», είπε στη ΜΚΟ.

Η Αμνηστία ερεύνησε 41 πλήγματα τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 62 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους τουλάχιστον 196. Μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης συγκέντρωσαν μαρτυρίες 160 ανθρώπων στο Χάρκοβο για 14 ημέρες τον Απρίλιο και τον Μάιο, κυρίως επιζώντων, γονιών θυμάτων και αυτοπτών μαρτύρων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος