Διάθεση συνεργασίας στη συνάντηση Μέρκελ – Τζόνσον

Με διάθεση συνεργασίας και κοινής προοπτικής σε σημαντικά ζητήματα ολοκληρώθηκε η συνάντηση των δυο ηγετών Άνγκελα Μέρκελ και Μπόρις Τζόνσον στο Τσέκερς, στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία, στην τελευταία επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο λίγους μήνες πριν εγκαταλείψει την καγκελαρία.

Η Γερμανίδα ηγέτης «υποχώρησε» στο αίτημά της για υποχρεωτική καραντίνα σε ολόκληρη την ΕΕ, το οποίο συνάντησε έντονες επικρίσεις τόσο από την τουριστική βιομηχανία όσο και από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τόνισε ότι θα μειώσει σύντομα τις ημέρες της καραντίνας από δυο εβδομάδες σε μόλις πέντε ημέρες για όσους Βρετανούς επισκεφθούν την Γερμανία.

Στην επίσκεψη αυτή που είναι η 22η της κ. Μέρκελ στη Βρετανία, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τις  σχέσεις τους μετά από  πέντε χρόνια εντάσεων εξαιτίας του Brexit. Μαλιστα, η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι μπορούν να βρεθούν «ρεαλιστικές λύσεις» στο ζήτημα του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας και «στη συνέχεια, να δοθεί χρόνος για να δούμε πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα».

Με αισιοδοξία ότι δεν αποτελεί πρόβλημα αντιμετώπισε ο Μπόρις Τζόνσον το ζήτημα που τέθηκε στην Ευρώπη για τα εμβόλια της AstraZeneca που έγιναν στην Ινδία υπό τον φόβο ότι Βρετανοί, σχεδον 5 εκατομμύρια,  θα μπορούσαν να αποκλειστούν από τα ταξίδια προς τους ευρωπαϊκούς προορισμούς . «Είμαι βέβαιος ότι δεν θα δημιουργηθεί κάποιο ζήτημα» είπε χαρακτηριστικά.

Στην συνάντηση των δυο ηγετών τέθηκε και το θέμα των φιλάθλων στα γήπεδα με τη Γερμανίδα καγκελάριο  να εκφράζει «σοβαρή ανησυχία» για τον αριθμό των οπαδών που γίνονται δεκτοί στους αγώνες Euro 2020 στο Wembley. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αστειευόμενος είπε ότι η Γερμανία είχε σπάσει την παράδοσή της να νικήσει την Αγγλία σε τουρνουά ποδοσφαίρου. Σημείωσε ότι οι αθλητικές εκδηλώσεις ανοίχτηκαν με «πολύ προσεκτικό και ελεγχόμενο τρόπο» και ότι οι εμβολιασμοί εχουν δημιουργήσει ένα «πολύ σημαντικό τείχος ασυλίας» στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με το 4ο βήμα στις 19 Ιουλίου» ανέφερε.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει τα τελευταία βήματα για τον τερματισμό των περιορισμών στην Αγγλία τις επόμενες ημέρες, με τα διεθνή ταξίδια να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

Η Άνγκελα Μερκελ θα γίνει δεκτή από την βασίλισσα Ελισσάβετ στο Κάστρο Ουίνσδορ λίγο πριν την αναχώρησή της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος