Διάσκεψη Μονάχου-O. Σολτς: Διακυβεύεται η ειρήνη στην Ευρώπη – «Γελοίο» το ρωσικό επιχείρημα περί γενοκτονίας

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απηύθυνε έντονη προειδοποίηση στη Μόσχα να αποφύγει μία στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου. Το διακύβευμα είναι η ειρήνη στην Ευρώπη, ο κίνδυνος ενός πολέμου στην Ευρώπη κάθε άλλο παρά έχει αποτραπεί, είπε ο Σολτς από το βήμα της 58ης Διάσκεψης Μονάχου για την Ασφάλεια.

Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας θα είναι μεγάλο λάθος, και θα έχει σοβαρότατες συνέπειες, οικονομικές, πολιτικές, γεωστρατηγικές. Ταυτόχρονα, «να αξιοποιήσουμε τη διπλωματία όπου αυτό είναι δυνατό – χωρίς να είμαστε αφελείς», είπε ο Σολτς, διότι η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία αλλά και στη Λευκορωσία διαμορφώνουν όλες τις προϋποθέσεις μία στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Σολτς χαρακτήρισε «γελοίο» το επιχείρημα του Πούτιν περί γενοκτονίας σε Ντόμπας και Λουχάνσκ. Τόνισε επίσης ότι είναι «παράδοξο» να συγκεντρώνει η Ρωσία πάνω από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας και να χαρακτηρίζει casus belli – αιτία πολέμου την ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, διότι επ΄αυτού δεν επίκειται καμία απόφαση του ΝΑΤΟ. Τόνισε ταυτόχρονα ότι οι δυτικοί εταίροι είναι καλύτερα προετοιμασμένοι από κάθε άλλη φορά να απαντήσουν άμεσα με κυρώσεις.

Βερολίνο/Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος