Διάσκεψη Κορυφής στη Βραζιλία για τη διάσωση της Αμαζονίας

Για πρώτη φορά μετά το 2009 οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων των οκτώ χωρών στις οποίες εκτείνονται τα τροπικά δάση του Αμαζονίου θα συναντηθούν από σήμερα σε διήμερη Διάσκεψη Κορυφής, που πραγματοποιείται στην πόλη Μπελέμ της Βραζιλίας, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός πρωτοκόλλου δράσεων ώστε η καταστροφή και η αποψίλωση της Αμαζονίας να μην φτάσει σε σημείο μη αναστρέψιμο. Αναμένεται ότι οι πρόεδροι της Βραζιλίας, της Κολομβίας, της Βενεζουέλας, της Γουιάνας, του Περού, της Βολιβίας και υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι από το Εκουαδόρ και το Σουρινάμ και το πέρας της συνόδου κορυφής θα δημοσιεύσουν κοινή διακήρυξη για τη σωτηρία και διατήρηση του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο.

Η Αμαζονία, που δίκαια θεωρείται ως ο πνεύμονας του πλανήτη, εκτείνεται σε μια περιοχή 6,3 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποτελεί το ενδιαίτημα για το 10% των ειδών της χλωρίδας και πανίδας που συναντώνται στη Γη. Διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα γλυκού νερού παγκοσμίως και φιλοξενεί περίπου 50 εκατομμύρια κατοίκους, μεταξύ αυτών πάνω από 400 αυτόχθονες φυλές ιθαγενών.

Η επιστημονική κοινότητα σε όλον τον κόσμο έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η καταστροφή των τροπικών δασών βρίσκεται σε οριακό σημείο για να φτάσει σε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση, κατά την οποία η Αμαζονία θα εκλύει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που θα δύναται να απορροφά.

Κάτι αλλάζει;

Η περιφερειακή συνεργασία για κοινές δραστηριότητες και δράσεις με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη στην περιοχή είχε παγώσει από το 2009, όμως οι πολιτικές συγγένειες των σημερινών κυβερνήσεων έκαναν και πάλι δυνατή τη διοργάνωση μιας τέτοιας συνδιάσκεψης. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε σχετικά ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία να διορθωθεί η πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα και να διατυπωθεί μια πρόταση με συγκεκριμένα μέτρα για τη σωτηρία της ζούγκλας του Αμαζόνιου. Ενδεικτικά, το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών της Βραζιλίας εκτίμησε ότι το 2020 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Αμαζονία αυξήθηκαν κατά 117% σε σχέση με το μέσο όρο μεταξύ των ετών 2010 και 2018.

Επίσης, η Διάσκεψη Κορυφής μπορεί να αποτελέσει και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να συμπεριληφθούν και οι ανησυχίες και οι απόψεις των αυτόχθονων πληθυσμών στις προτάσεις για την προστασία του τόπου τους. Εκτός από τους πολιτικούς ηγέτες, στη σύνοδο θα συμμετέχουν και δεκάδες εκπρόσωποι αυτόχθονων ιθαγενών και κοινωνικών οργανώσεων και φορέων με σκοπό να τονίσουν τη σπουδαιότητα της διατήρησης του τροπικού χαρακτήρα της περιοχής. «Ο αγώνας μας δεν είναι μόνο για τις φυλές των ινδιάνων στα δάση, αλλά για όλο τον κόσμο, ώστε αμέτρητες γενιές ακόμη να μπορέσουν να επιβιώσουν στον πλανήτη μας» λέει χαρακτηριστικά ο ηγέτης της οργάνωσης CONFENIAE Νέμο Γκικίτα, που εκπροσωπεί πάνω από 1500 κοινότητες ιθαγενών στην Αμαζονία.

Η εφιαλτική πραγματικότητα

Τα τροπικά δάση στον Αμαζόνιο έχουν χάσει μέχρι σήμερα το 13% της αρχικής τους έκτασης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Προγράμματος Παρακολούθησης της Αμαζονίας των Άνδεων. Η πιο εντατική αποψίλωση παρατηρείται στη Βραζιλία, ιδιαίτερα τα χρόνια του Μπολσονάρο, ο οποίος συστηματικά αρνούνταν την ύπαρξη της κλιματικής κρίσης.

Η κτηνοτροφία θεωρείται ο κύριος υπαίτιος για το μεγάλο οικολογικό έγκλημα που συντελείται στη Νότια Αμερική, αφού υπολογίζεται ότι τα προηγούμενα χρόνια έχουν μετατραπεί σε βοσκοτόπια εκατομμύρια στρέμματα τροπικού δάσους. Όμως σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν και άλλες παράνομες δραστηριότητες, όπως οι παράνομες μεταλλευτικές εξορύξεις ή το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών.

Διάσκεψη Κορυφής στη Βραζιλία για τη διάσωση της Αμαζονίας
(Photo by MICHAEL DANTAS / AFP)

Όμως πολύ σημαντική είναι και άλλη μια παράμετρος για να αντιστραφεί η καταστροφική τάση που παρατηρείται, την οποία επισημαίνει η Πάολα Αρίας, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Αντιόχειας της Κολομβίας: «για την αποψίλωση δεν ευθύνονται αποκλειστικά οι χώρες της Αμαζονίας. Έχει στηθεί μια κολοσσιαία αγροτοκτηνοτροφική βιομηχανία στην περιοχή που παράγει τεράστια κέρδη σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες του Βορρά και αυτά τα συμφέροντα πρέπει επίσης να τεθούν στο δημόσιο διάλογο».

Σε κάθε περίπτωση, η στάση που θα υιοθετήσουν χώρες της Αμαζονίας στη διάσκεψη θα καθοριστεί και από άλλους παράγοντες, όχι μόνο από τη συγγενική ιδεολογική τους τοποθέτηση. Η έκβαση της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο, όμως αυτή σήμερα παρουσιάζεται ιδιαίτερα περίπλοκη από τη στιγμή που πολλές χώρες της περιοχής βασίζουν την οικονομία τους στην εξόρυξη φυσικών πόρων από τη γη. Μένει να δούμε αν θα γίνουν αποδεκτά τα λόγια του Νέμο Γκικίτα: «Η ζούγκλα δεν είναι πετρελαιοπηγή, ούτε ορυχείο χρυσού, είναι ο ναός μας».

Πηγές: AP, EFE, AFP, France24           

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος