Ξεκίνησε τις εργασίες της από νωρίς το πρωί η Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Λονδίνο.
Πάνω από 1.000 είναι οι συμμετέχοντες, και τουλάχιστον 61 χώρες συμμετέχουν στη διάσκεψη με 40 από αυτές να εκπροσωπούνται σε υπουργικό επίπεδο ενώ συμμετέχουν επίσης επικεφαλείς διεθνών οργανισμών, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, διευθύνοντες σύμβουλοι και ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων. Η γεωγραφία των συμμετεχόντων είναι σχεδόν διπλάσια στο εύρος από την αντίστοιχη στο Λουγκάνο το 2022.
Την Διάσκεψη άνοιξαν ο πρωθυπουργός Ρϊσι Σούνακ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι μέσω βίντεο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε 240 εκατομμύρια επιπλέον οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία και 3 δισεκατομμύρια δολάρια εγγυήσεις δανείων της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας της Ουκρανίας.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι πρότεινε στα μέλη της ΕΕ να διαθέσουν 50 δισεκατομμύρια ευρώ προς την Ουκρανία μεταξύ 2024 και 2027 και είπε ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της ΕΕ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν επιπλέον 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια βραχυπρόθεσμα, ανεβάζοντας τις συνεισφορές των ΗΠΑ στο Κίεβο από την εισβολή της Ρωσίας στα 64,3 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Το στοίχημα του Σούνακ σε αυτή τη Διάσκεψη είναι να δημιουργηθεί το Πλαίσιο Διάσκεψης του Λονδίνου για την Ασφάλιση Κινδύνου Πολέμου το οποίο προβλέπει τη λήψη μέτρων απέναντι στους κινδύνους επενδύσεων στην εμπόλεμη χώρα, ώστε να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Το Πλαίσιο θα υποστηριχθεί και από τα μέλη της G7.
400 εταιρείες, από 38 χώρες, με συνδυασμένα ετήσια έσοδα άνω των 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δεσμεύονται να στηρίξουν την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στον απόηχο της παράνομης εισβολής της Ρωσίας .
Η Ουκρανία αναζητά έως και 40 δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει το πρώτο μέρος ενός «Πράσινου Σχεδίου Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μιας βιομηχανίας χάλυβα χωρίς άνθρακα.
Επίσης, οι συμμετέχοντες συμφωνούν η Ρωσία να πληρώσει το κόστος της ανασυγκρότησης της Ουκρανίας και όπως είπε ο Σούνακ διερευνούν νόμιμους τρόπους να χρησιμοποιήσουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Αυτή την άνοιξη, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι έχει παγώσει περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και εξετάζει το ενδεχόμενο κατάσχεσής τους.
Λονδίνο – Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος