Κάιρο: Διαπραγματεύσεις για προσωρινή κατάπαυση πυρός στη Γάζα – Ώρα μηδέν για παιδιά που «σβήνουν» από πείνα και δίψα

Σύνοψη
  • Στο Κάΐρο αντιπροσωπεία της Χαμάς – Άγνωστο αν μετέχουν στις διαπραγματεύσεις Ισραηλινοί
  • Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι μια συμφωνία ανακωχής «βρίσκεται ήδη στο τραπέζι»
  • Τουλάχιστον 15 παιδιά έχουν πεθάνει τις τελευταίες ημέρες σε νοσοκομείο της Γάζας από ασιτία και αφυδάτωση. Κινδυνεύουν άλλα 6
  • Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιθέσεις στη Χαν Γιουνίς, στο νότο
  • Στο φάσμα του λιμού όλος ο βορράς

Αντιπροσωπεία της Χαμάς έφτασε σήμερα στο Κάιρο για κρίσιμες διαπραγματεύσεις με στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια ως προς την επίτευξη συμφωνίας για τήρηση εκεχειρίας έξι εβδομάδων στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα η κατάσταση στην περιοχή παραμένει σταθερά σοκαριστική, με βίντεο από βρέφη που πεθαίνουν από υποσιτισμό  και αφυδάτωση να έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Τουλάχιστον 15 παιδιά έχουν πεθάνει τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο Καμάλ, στην πόλη της Γάζας, ανακοίνωσε η Χαμάς, ενώ κινδυνεύουν κι άλλα.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα νέο απολογισμό 30.410 νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Τις τελευταίες 24 ώρες άλλοι 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 71.700. Σήμερα ο ισραηλινός στρατός έβαλε στο στόχαστρο την πόλη Χαν Γιούνις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, καταστρέφοντας δεκάδες στόχους της Χαμάς με αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα του πυροβολικού. Έκκληση βοήθειας απηύθυναν οικογένειες εγκλωβισμένες στα σπίτια τους λόγω της παρουσίας αρμάτων μάχης στους δρόμους.

“Abu Abdo, Yasser, Ahmed, Sajjar”. Στο βίντεο που ακολουθεί κάτοικοι στην περιοχή της Ράφα φωνάζουν τα ονόματα παιδιών που αγνοούνται κάτω από τα ερείπια μετά τη χθεσινή ισραηλινή αεροπορική επίθεση

Συμφωνία στο τραπέζι

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι μια συμφωνία ανακωχής «βρίσκεται ήδη στο τραπέζι», έχει εγκριθεί από το Ισραήλ και αναμένεται η υπογραφή της από τα μέλη της Χαμάς.

Οι ΗΠΑ λένε ότι η συμφωνία παύση πυρός έξι εβδομάδων θα πρέπει προβλέπει την απελευθέρωση περισσότερων Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές, έδωσαν στην δημοσιότητα ελάχιστες πληροφορίες για την πρόοδο που έχει καταγραφεί στις διαπραγματεύσεις.

Μετά την άφιξη της αντιπροσωπείας της Χαμάς, ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η συμφωνία «δεν έχει ακόμη επιτευχθεί».

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε στο AFP ότι μια ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να είναι εφικτή «τις επόμενες 24 με 48 ώρες»: «Αν το Ισραήλ δεχθεί τα αιτήματα της Χαμάς, τα οποία περιλαμβάνουν την επιστροφή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας των εκτοπισμένων Παλαιστίνιων και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία μέσα στις επόμενες 24 ή 48 ώρες», επεσήμανε ο αξιωματούχος αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Της αντιπροσωπείας της Χαμάς προΐσταται ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, ο Χάλιλ αλ Χάγια, πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Ισραήλ δεν προσήλθε ωστόσο, σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στο Κάιρο αφού η Χαμάς απέρριψε το αίτημά του για ένα πλήρη κατάλογο με τα ονόματα των ομήρων που εξακολουθούν να βρίσκονται στη ζωή, ανέφερε ισραηλινή εφημερίδα.

Μέχρι νωρίς το βράδυ οι Ισραηλινοί ήταν απόντες. «Δεν υπάρχει ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Κάιρο», δήλωσαν ανώνυμοι ισραηλινοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τον ιστότοπο Ynet της ισραηλινής εφημερίδας Γεντιότ Αχρονότ. «Η Χαμάς αρνείται να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος να σταλεί η ισραηλινή αντιπροσωπεία».

Κάιρο: Διαπραγματεύσεις για προσωρινή κατάπαυση πυρός στη Γάζα – Ώρα μηδέν για παιδιά που «σβήνουν» από πείνα και δίψα
(Photo by AFP)
Κάιρο: Διαπραγματεύσεις για προσωρινή κατάπαυση πυρός στη Γάζα – Ώρα μηδέν για παιδιά που «σβήνουν» από πείνα και δίψα
(SAID KHATIB / AFP)

Λιμός στο βορρά

Η πίεση για κατάπαυση του πυρός έχει αυξηθεί μετά τις προειδοποιήσεις οργανώσεων βοήθειας ότι υπάρχει κίνδυνος λιμού στη βόρεια Γάζα.

Ο Jan Egeland, επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, μόλις επέστρεψε από τριήμερη επίσκεψη στην περιοχή.

“Ήμουν προετοιμασμένος για εφιάλτη, αλλά είναι χειρότερα, πολύ χειρότερα”, δήλωσε ο κ. Egeland στο BBC την Κυριακή.

“Οι άνθρωποι θέλουν να σου πιάσουν το χέρι… λέγοντας ‘πεινάμε, πεθαίνουμε εδώ’.

“Νομίζω ότι υπάρχει λιμός στο βορρά”, είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε καμία βοήθεια για 300.000 ανθρώπους που ζουν σε ερείπια, με το Ισραήλ να μην επιτρέπει τη διέλευση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος