Διαμαρτυρίες στη Βολιβία για τη σύλληψη του αντιπολιτευόμενου κυβερνήτη της Σάντα Κρουζ

Array

Ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ο δεξιός κυβερνήτης της επαρχίας Σάντα Κρουζ, συνελήφθη από ένοπλους αστυνομικούς σε μια επιχείρηση που οι υποστηρικτές του δήλωσαν ότι έμοιαζε με «απαγωγή». Ο κ. Καμάτσο πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην παραίτηση του αριστερού πρώην προέδρου Έβο Μοράλες.

Ο κυβερνήτης είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς πολιτικούς στη Βολιβία. Από τη βάση εξουσίας του στη Σάντα Κρουζ, την πλουσιότερη επαρχία της Βολιβίας, έχει ηγηθεί εκτεταμένων και διασπαστικών διαδηλώσεων κατά της σημερινής αριστερής κυβέρνησης του Λουίς Άρτσε, καθώς και κατά της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες.

Η εισαγγελία δήλωσε ότι ο κ. Καμάτσο, 43 ετών, συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας για τα γεγονότα που οδήγησαν στην αποχώρηση του προέδρου Μοράλες από την εξουσία το 2019, την οποία χαρακτήρισε «πραξικόπημα». Ένα ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε τον Οκτώβριο αναφέρει ότι αντιμετωπίζει κατηγορίες για «τρομοκρατία», χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Συνελήφθη την Τετάρτη σε μια επιχείρηση που προκάλεσε επικρίσεις από τους οπαδούς του.

Η Γκρατσιέλα Ορτίζ, βοηθός του κ. Καμάτσο που ήταν μαζί του κατά τη σύλληψή του, δήλωσε ότι ένα λευκό περιπολικό αναχαίτισε το όχημά τους. «Βγήκαν άνθρωποι ντυμένοι στα μαύρα με μαύρα όπλα και άρχισαν να χτυπούν τα παράθυρα. Δεν μας είπαν καν να βγούμε έξω, απλώς τους χτύπησαν με το πίσω μέρος των όπλων», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Βίντεο από τη σκηνή έδειξε ότι ένα από τα παράθυρα του αυτοκινήτου είχε σπάσει και μάρτυρες είπαν ότι ο κ. Καμάτσο ξυλοκοπήθηκε πριν τον ρίξουν στο έδαφος και του περάσουν χειροπέδες, ενώ η ομάδα ασφαλείας του δέχτηκε δακρυγόνα. Μεταφέρθηκε γρήγορα με ελικόπτερο στη Λα Παζ, όπου πέρασε τη νύχτα σε κελί της αστυνομίας.

Σε δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του, ο κ. Καμάτσο δήλωσε ότι είχε «απαχθεί βάναυσα» και απέρριψε τους ισχυρισμούς εναντίον του ως «ανυπόστατους και αναξιόπιστους». Αλλά ο Έβο Μοράλες, ο οποίος το 2019 παραιτήθηκε από την προεδρία μετά από 14 χρόνια στην εξουσία, καθώς οι μαζικές διαμαρτυρίες που υποδαύλισε ο κ. Καμάτσο σάρωσαν τη χώρα, τον χαιρέτισε.

«Επιτέλους, μετά από τρία χρόνια, ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο θα λογοδοτήσει για το πραξικόπημα που οδήγησε σε ληστείες, διώξεις, συλλήψεις και σφαγές της ντε φάκτο κυβέρνησης», δήλωσε. Ο κ. Μοράλες παραιτήθηκε από πρόεδρος αφού ο αρχηγός του στρατού τον προέτρεψε να παραιτηθεί εν μέσω διαμαρτυριών για τους ισχυρισμούς περί νοθείας των ψήφων στις εκλογές του 2019.

Μια δεξιά γερουσιάστρια, η Ζανίν Ανιές, τον αντικατέστησε στο αξίωμα και διετέλεσε πρόεδρος για ένα χρόνο, προτού μια επανάληψη των εκλογών φέρει στην εξουσία τον Μοράλες-αλληλέγγυο Λουίς Άρτσε. Ο κ. Μοράλες και οι υποστηρικτές του καταδίκασαν τα γεγονότα του 2019 ως κατάληψη της εξουσίας και η Ζανίν Ανιές καταδικάστηκε έκτοτε σε 10 χρόνια φυλάκιση για “αποφάσεις αντίθετες με το σύνταγμα”.

Οι υποστηρικτές του κ. Καμάτσο φοβούνται ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει παρόμοια μοίρα για τον ρόλο του στις διαδηλώσεις του 2019. Η είδηση της σύλληψης του κ. Καμάτσο εξαπλώθηκε γρήγορα στην επαρχία της καταγωγής του. Οι υποστηρικτές του απέκλεισαν δρόμους στη Σάντα Κρουζ και έβαλαν φωτιά στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Οι εξεγέρσεις στη Σάντα Κρουζ, την οικονομική ατμομηχανή της Βολιβίας και τη μεγαλύτερη αγροτική περιοχή της, έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν αναταραχή πολύ πέρα από τα όρια της επαρχίας. Τον περασμένο μήνα, μια γενική απεργία 36 ημερών στη Σάντα Κρουζ κόστισε στη Βολιβία απώλειες ύψους 1 δισ. δολαρίων. Ο κ. Καμάτσο βρισκόταν πίσω από την απεργία, απαιτώντας να επισπευσθεί κατά ένα χρόνο η καθυστερημένη απογραφή.

Οι κάτοικοι της Σάντα Κρουζ πιστεύουν ότι η απογραφή, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2022 αλλά αναβλήθηκε από την κυβέρνηση για το 2024, θα αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη δύναμή τους και την αύξηση του πληθυσμού τους και ότι, ως αποτέλεσμα, θα τους παραχωρηθούν περισσότερες έδρες στο Κογκρέσο και θα τους διατεθούν υψηλότερα φορολογικά έσοδα.

Η απεργία ματαιώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, αφού οι νομοθέτες ψήφισαν διάταγμα που εγγυάται ότι θα διεξαχθεί το 2024 χωρίς να επιτρέπονται περαιτέρω καθυστερήσεις.

Όμως πολλοί στη Σάντα Κρουζ δεν ήταν ευχαριστημένοι με τον συμβιβασμό και η σύλληψη του κυβερνήτη τους είναι πιθανό να προκαλέσει νέες κινητοποιήσεις.

Πηγή: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος