Διαδηλώσεις στο Ιράν: Νεαρό ζευγάρι καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση επειδή χόρεψαν στους δρόμους της Τεχεράνης

Ένα ενήλικο νεαρό ζευγάρι από το Ιράν καταδικάστηκε σε συνολική φυλάκιση 10 ετών αφού δημοσίευσε ένα βίντεο που τους δείχνει να χορεύουν στο δρόμο

Φέρεται να καταδικάστηκαν για προώθηση της διαφθοράς, πορνείας και προπαγάνδας.

Δρακόντειες τιμωρίες επιβάλλουν οι αρχές σε άτομα που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις μετά τον θάνατο μιας γυναίκας που κρατήθηκε από την αστυνομία για λόγους ηθικής, μεταξύ άλλων, επιβάλλονται και θανατικές ποινές.

Το ζευγάρι δεν συνέδεσε τον χορό του με τις τρέχουσες διαδηλώσεις στο Ιράν.

Μια πηγή επιβεβαίωσε στο BBC ότι το ζευγάρι συνελήφθη αφού δημοσίευσε το βίντεο στους λογαριασμούς του στο Instagram, οι οποίοι έχουν μαζί σχεδόν δύο εκατομμύρια followers.

Οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες, τις οποίες το ιρανικό καθεστώς αποκαλεί “ταραχές”, έχουν σαρώσει τη χώρα από τότε που η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, πέθανε υπό αστυνομική κράτηση τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Είχε συλληφθεί στην Τεχεράνη επειδή φέρεται να παραβίασε τους κανονισμούς που απαιτούν από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με χιτζάμπ ή μαντήλα.

Η Αστιάζ Χακίκι (21 ετών) και ο αρραβωνιαστικός της Αμίρ Μοχάμαντ Αχμαντί (22 ετών) φέρονται να καταδικάστηκαν για “προώθηση της διαφθοράς και της πορνείας, συνωμοσία κατά της εθνικής ασφάλειας και αντικαθεστωτική προπαγάνδα”.

Πριν από τη σύλληψη, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι της οικογένειας της Astijaz Hakiki, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι σχεδιάστρια μόδας στο επάγγελμα.

Παραμένει ασαφές ποια είναι η ποινή για καθεμία από τις κατηγορίες.

Και οι δύο καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή 10,5 ετών, συνολική ποινή για τις κατηγορίες.

Εάν οι καταδικαστικές αποφάσεις επικυρωθούν, θα πρέπει να εκτίσουν τη μεγαλύτερη από αυτές τις ποινές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τους απαγορεύτηκε επίσης η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για δύο χρόνια και τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Το κίνημα διαμαρτυρίας του Ιράν που αναπτύχθηκε τον Σεπτέμβριο έχει γίνει μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ιρανικό καθεστώς από τότε που ανέλαβε την εξουσία μετά την επανάσταση του 1979.

Για την καταστολή των διαδηλώσεων, το κράτος έχει επιβάλει αυστηρές ποινές σε άτομα που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης τουλάχιστον τεσσάρων διαδηλωτών νωρίτερα αυτόν τον μήνα και τον Δεκέμβριο.

Ενώ ο θάνατος του Μαχσά Αμινί ήταν ο καταλύτης για ευρύτερες αναταραχές στο Ιράν, τροφοδοτήθηκε επίσης από μακροχρόνια δυσαρέσκεια για τη φτώχεια, την ανεργία, την ανισότητα, την αδικία και τη διαφθορά.

Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για το θάνατό της.

Πηγή: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος