Διαδηλώσεις ανά τον πλανήτη με αφετηρία τη Ρώμη και τη σύνοδο των G20 – «Σκυτάλη» στη Γλασκώβη

«Χρήματα για τη διάσωση του πλανήτη» ζητούν Ιταλοί διαδηλωτές που επικαλέστηκαν ακόμη και το θρυλικό συγκρότημα των Άbba με το τραγούδι Money για να συγκινήσουν τους ηγέτες των 20 πλουσιότερων και πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου που συνέρχονται στη Ρώμη.

Ακτιβιστές που διαμαρτύρονται για την καταστροφή του περιβάλλοντος και την έλλειψη συντονισμού, προσπάθησαν να μπλοκάρουν τον δρόμο που οδηγεί στο συνεδριακό κέντρο Νούβολα, όπου διεξάγεται η Σύνοδος των G20.

Δεύτερο «μέτωπο» η Γλασκώβη με συνθήματα για το κλίμα, παραμονή της έναρξης της κρίσιμης συνόδου COP26 του ΟΗΕ.

Δράση για το κλίμα ζήτησαν από τους 20 ηγέτες και διαδηλωτές που πλημμύρισαν το κέντρο της Ρώμης. Νέοι, κυρίως, με πανώ και τύμπανα, φώναξαν συνθήματα αφύπνισης για την κλιματική κρίση.

Την ίδια ώρα στο Λονδίνο, η Γκρέτα Τούνμπεργκ συμμετείχε στη διαμαρτυρία νέων έξω από τα γραφεία μεγάλης τράπεζας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαδηλωτές στο Σαν Φρανσίσκο, φώναζαν «ο πλανήτης πεθαίνει», έξω από τα γραφεία κολοσσιαίας εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων. Με γκράφιτι και δρώμενα κάλεσαν την εταιρεία να σταματήσει τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στο κέντρο της Νέας Υόρκης.

Στη Γλασκώβη οδηγείται και το τέρας της θαλάσσιας ρύπανσης, το οποίο φτιάχτηκε από πλαστικά που μαζεύτηκαν από παραλίες.

Ο Γερμανός καλλιτέχνης, Αρντ Ντρόσσελ, διένυσε σχεδόν 1.500 χιλιόμετρα μέσα σε αυτή τη μεταλλική υδρόγειο. Έφυγε πριν από τρεις μήνες από την Γερμανία για να πάει στη Γλασκώβη περνώντας από επτά χώρες.

Διαδηλώσεις ανά τον πλανήτη με αφετηρία τη Ρώμη και τη σύνοδο των G20 – «Σκυτάλη» στη Γλασκώβη

Πολλοί έφτασαν στη Σκωτία αφού διένυσαν πεζή μια απόσταση δεκάδων ή και χιλιάδων χιλιομέτρων, δίνοντας έτσι το εναρκτήριο λάκτισμα για τις διαδηλώσεις που θα οργανωθούν παράλληλα με τις συζητήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Διαδηλωτές από την Ισπανία, το Βέλγιο και την ίδια τη Σκωτία, έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας συνθήματα όπως «Πράξεις, τώρα», «Πράξεις, όχι λόγια» και «Στοπ στα ορυκτά καύσιμα», ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ομάδας Extinction Rebellion.

Περισσότεροι από 100 ηγέτες, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, αναμένονται σε αυτήν τη σύνοδο που θεωρείται κρίσιμη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Σκωτίας, περίπου 10.000 αστυνομικοί από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτυχθούν στη Γλασκώβη, στη μεγαλύτερη επιχείρηση διατήρησης της τάξης που έχει οργανωθεί ποτέ στην περιοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος