Δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία

Array

Οι Βραζιλιάνοι προσέρχονται σήμερα Κυριακή 30/10 στις κάλπες σε τεταμένες εκλογές όπου καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην επανεκλογή του ακροδεξιού προέδρου Ζαϊχ Μπολσονάρου ή την επιστροφή στην εξουσία του αριστερού πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Περίπου 156 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 17.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας) και τα αποτελέσματα της πιο πολωμένης εκλογικής διαδικασίας στην σύγχρονη ιστορία της Βραζιλίας θα γίνουν γνωστά δύο με τρεις ώρες αργότερα.

Η αμφίρροπη αναμέτρηση προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία σε αμφότερους τους υποψηφίους.

Ο Μπολσονάρου δεσμεύθηκε να εδραιώσει μια ευδιάκριτη συντηρητική στροφή στη βραζιλιάνικη πολιτική έπειτα από μια προεδρία που σημαδεύτηκε από την πανδημία. Ο Λούλα υπόσχεται μεγαλύτερη κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα, ανακαλώντας στη μνήμη την αυξανόμενη ευημερία της προεδρίας του το 2003-2010, προτού σκάνδαλα διαφθοράς αμαυρώσουν την εικόνα του Κόμματος των Εργατών.

Περίπου 120 εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμένεται να ‘χτυπήσουν’ την επιλογή τους στα μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που ο Μπολσονάρου ισχυρίζεται, χωρίς να προσφέρει αποδείξεις, ότι είναι ευάλωτα στη νοθεία προκαλώντας ανησυχίες ότι μπορεί να μην δεχθεί μια ήττα, έπειτα και από το παράδειγμα του ιδεολογικού του συμμάχου, του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτό έχει αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εντάσεις στις πιο πολωμένες εκλογές στη Βραζιλία μετά την επιστροφή της στη δημοκρατία το 1985 έπειτα από μια στρατιωτική δικτατορία στην οποία ο πρώην συνδικαλιστής ηγέτης Λούλα αντιτέθηκε και την οποία ο πρώην λοχαγός Μπολσονάρου ανακαλεί με νοσταλγία.

Αρκετές δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η αναμέτρηση έγινε πιο αμφίρροπη την τελευταία εβδομάδα με τον Μπολσονάρου να διαβρώνει ένα ελαφρύ προβάδισμα για τον Λούλα. Άλλες δείχνουν ένα μικρό αλλά σταθερό πλεονέκτημα για τον Λούλα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος