Δέσμευση της Ε.Ε για ειρήνη και σταθερότητα στη περιοχή του Αφγανιστάν

Βρυξέλλες, Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα συμπεράσματα για το Αφγανιστάν, τα οποία τονίζουν τη δέσμευση της ΕΕ για ειρήνη και σταθερότητα στη χώρα και για την υποστήριξη του Αφγανικού λαού. Τα συμπεράσματα καθορίζουν επίσης τη γραμμή δράσης της ΕΕ για το εγγύς μέλλον.

Η ΕΕ αναγνωρίζει ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν αποτελεί μείζονα πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της και τονίζει την ανάγκη για ισχυρό συντονισμό για τη συνεργασία με συναφείς διεθνείς εταίρους, ιδίως τον ΟΗΕ.

Η επιχειρησιακή δέσμευση της ΕΕ και των κρατών μελών της θα βαθμονομηθεί προσεκτικά με την πολιτική και τις ενέργειες του υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου που έχει οριστεί από τους Ταλιμπάν, δεν θα του δώσει καμία νομιμότητα και θα αξιολογηθεί με βάση τα πέντε σημεία αναφοράς που συμφωνήθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στην άτυπη συνάντησή τους στη Σλοβενία στις 3 Σεπτεμβρίου 2021. Στο πλαίσιο αυτό, τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.

Μια ελάχιστη παρουσία της ΕΕ επί τόπου στην Καμπούλ, εξαρτώμενη από την κατάσταση ασφάλειας, θα διευκόλυνε την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και την παρακολούθηση της ανθρωπιστικής κατάστασης, και θα μπορούσε επίσης να συντονίσει και να υποστηρίξει την ασφαλή και ομαλή αναχώρηση όλων των ξένων υπηκόων και των Αφγανών που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα.

Ως θέμα υψηλής προτεραιότητας, η ΕΕ θα ξεκινήσει μια περιφερειακή πολιτική πλατφόρμα συνεργασίας με τους άμεσους γείτονες του Αφγανιστάν για να αποτραπούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή και να υποστηριχτεί η οικονομική ανθεκτικότητα και η περιφερειακή οικονομική συνεργασία, καθώς και η ανθρωπιστική και προστασία ανάγκες.

Το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα στην επόμενη συνεδρίασή του τον Οκτώβριο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ