Δεκάδες νεκροί από αεροπορικές επιδρομές στη Συρία – Στενή συνεργασία ζητά από Μόσχα ο Ομπάμα

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 80 τραυματίστηκαν την Τρίτη, από αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν δύο πόλεις στη βορειοδυτική Συρία, οι οποίες ελέγχονται από δυνάμεις της αντιπολίτευσης.  Σύμφωνα με ακτιβιστές, τις επιδρομές εξαπέλυσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις. Επ’ αόριστον αποχωρεί η αντιπολίτευση από τις συνομιλίες στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Εργαζόμενος σε συνεργεία διάσωσης ανέφερε πως 38 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Μάαρετ αλ Νουμάν, προπύργιο των ανταρτών στην επαρχία Ιντλίμπ, και ότι ακόμη δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην κοντινή πόλη Καφρ Νουμπλ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για 37 νεκρούς στην λαχαναγορά στην Μάαρετ αλ Νουμάν και επτά νεκρούς σε ψαραγορά στην Καφρ Νουμπλ.

Ο Αχμέντ αλ Σεούντ, διοικητής της «13ης Ταξιαρχίας», οργάνωσης με στήριξη από το εξωτερικό που ανήκει στην οργάνωση-ομπρέλα «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», δήλωσε στο Reuters ότι οι αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν την κεντρική λαχαναγορά, σκότωσαν τουλάχιστον 40 ανθρώπους και τραυμάτισαν περίπου 80.

Σε τεντωμένο σχοινί οι συνομιλίες για τη Συρία

Επ΄αόριστον αναβάλλει τη συμμετοχή της στις ειρηνευτικές συνομιλίες η συριακή αντιπολίτευση, με οποιαδήποτε επανάληψή τους να εξαρτάται από τη «διόρθωση της πορείας των διαπραγματεύσεων» και τις εξελίξεις επί του πεδίου, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχός της.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται ταχύτατα, και ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ασκήσουν από κοινού πιέσεις προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στην σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα.

Κατά τη διάρκεια μίας «έντονης συνομιλίας», όπως την περιέγραψε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, Πούτιν και Ομπάμα συμφώνησαν στον στενότερο συντονισμό των υπηρεσιών πληροφοριών και των υπουργείων Άμυνας των δύο κρατών, εν μέσω της επιδείνωσης του κλίματος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Γενεύης.

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο Ομπάμα είπε ότι στη θεωρία, η Ουάσινγκτον δεν αντιτίθεται σε αυτό στο οποίο επιμένει η Ρωσία, δηλαδή το συριακό κράτος να διατηρήσει τις τρέχουσες δομές του. Αλλά, πρόσθεσε, «αυτό για το οποίο συγκρουόμαστε συνεχώς, και αυτό συμβαίνει εδώ και έξι χρόνια, είναι η ρωσική επιμονή ότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί η απομάκρυνση του Άσαντ (από την εξουσία), ότι αυτή είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβουν ο Άσαντ και οι Σύροι».

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, CBS, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό αρχείου: EPA/STR

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος