Δανία: Aνακοίνωσε την δημιουργία ενός «πράσινου ταμείου» 670 εκατ. ευρώ

Σύνοψη
  • Η ίδρυση του ταμείου θα χρηματοδοτείται από την αύξηση του φόρου στο ντίζελ κατά 50 λεπτά της κορώνας.

Η Δανία έχει ως στόχο την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος, ενώ έως το 2030 θα έχουν επενδύσει 5 δισεκατομμύρια κορώνες επιπλέον αυτών που ήδη έχουν διαθέσει, για αυτό τον σκοπό, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Νικολάι Βάμεν, σε συνέντευξη τύπου, ενώ συμπλήρωσε ότι «πρόκειται για μία σημαντική συμβολή ώστε η Δανία να γίνει πράσινη και φιλική προς το κλίμα χώρα».

Η ίδρυση του ταμείου θα χρηματοδοτείται από την αύξηση του φόρου στο ντίζελ κατά 50 λεπτά της κορώνας. Στο πρώτο πρόγραμμα κλιματικής προσαρμογής θα διατεθούν 1,2 δισεκατομμύρια κορώνες ενώ στο υδάτινο περιβάλλον και στην προστασία του πόσιμου νερού 2 δισεκατομμύρια κορώνες.

Πρόβλημα αποτελεί στο οικοσύστημα η αποξυγόνωση του νερού διότι πλήττει έκταση που αντιστοιχεί σε 7.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα δηλαδή το 17% της επιφάνειας της μητροπολιτικής Δανίας. Μόνο 5 από τις 109 περιοχές της Δανίας κατατάσσονται σε «καλή οικολογική κατάσταση».

Σύμφωνα με το δανικό Συμβούλιο Κλίματος, η χώρα δεν πληροί εντελώς τους κλιματικούς της στόχους, όμως ως το 2025 σκοπεύει να μειώσει τις εκπομπές της αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η Δανία με τα σημερινά δεδομένα δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει μείωση κατά 70% των εκπομπών της ως το 2030.

Σύνταξη, Επιμέλεια: Μαρία Καρόρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος