Δ.Ο.E: Κορύφωση των εκπομπών CO2 το 2025 προβλέπεται στην ετήσια έκθεση του Οργανισμού

Array

Σε έτος του φαινομένου του θερμοκηπίου ενδέχεται να ανακηρυχθεί το 2025 αφού σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του  Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας, τότε οι εκπομπές των αερίων θα φτάσουν στην κορύφωση τους.

Στην έκθεση καταδεικνύεται  ότι η Ρωσία ανατρέπει τον παγκόσμιο χάρτη της ρύπανσης,   εξαιτίας κυρίως του «αναπροσανατολισμού σε βάθος» των παγκόσμιων αγορών της ενέργειας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ωστόσο απο αυτό το γεγονός μπορεί να προκύψει και ένα θετικό αποτέλεσμα καθώς «η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδηγεί σε βαθιές και μακροπρόθεσμες αλλαγές που υπάρχουν πιθανότητες να επιταχύνουν τη μετάβαση προς πιο βιώσιμο και ασφαλές ενεργειακό σύστημα», τονίζει ο ΔΟΕ στο δελτίο Τύπου με το οποίο παρουσιάζει την έκθεση του.

Οκτώ ημέρες προτού αρχίσει η COP27, η παγκόσμια σύνοδος για το κλίμα, στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, ο Οργανισμός προειδοποιεί στην έκθεση του για το 2022 εναντίον των «ρηγμάτων» μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών χωρών ως προς τις επενδύσεις σε μορφές ενέργειας που εκπέμπουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και ζητεί «μείζονα διεθνή προσπάθεια» για να «μειωθεί» αυτό το «ανησυχητικό χάσμα».

Για πρώτη φορά, τα τρία σενάρια που μελετώνται κάθε χρόνο από τον Οργανισμό —έχει έδρα το Παρίσι, αποτελεί μέρος του πλαισίου του ΟΟΣΑ—, κάνουν λόγο για κορύφωση, ή επιπεδοποίηση της καμπύλης, της κατανάλωσης καθεμιάς από τις τρεις μορφές ορυκτών καυσίμων (άνθρακας, αέριο, πετρέλαιο) τα καυσαέρια των οποίων προκαλούν ασφυξία στον πλανήτη και την υπερθέρμανσή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος