Covid-19: Το σουηδικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για την επιβολή αυστηρών μέτρων

Το κοινοβούλιο της Σουηδίας ψήφισε σήμερα, Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, έναν νόμο που δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να επιβάλλει νέα μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού.

Μέχρι τώρα η Σουηδία δεν είχε επιβάλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας στην χώρα. Όμως, το δεύτερο κύμα της πανδημίας το οποίο είναι πολύ πιο ισχυρό από το πρώτο, οδήγησε την κυβέρνηση να αλλάξει τακτική.

Με τον νέο νόμο που θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή, η κυβέρνηση θα μπορέσει να κλείσει επιχειρήσεις, εμπορικά κέντρα ή δημόσιες συγκοινωνίες. Θα είναι επίσης σε θέση να επιβάλλει όριο στον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται σε συγκεκριμένους δημόσιους χώρους. Ο νέος νόμος έρχεται εν μέσω μιας δραματικής αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων και θανάτων από τον κορονοϊό στη χώρα.

Ερωτώμενη γιατί ο νόμος ψηφίστηκε 10 μήνες μετά την έναρξη της επιδημίας, η υπουργός Υγείας Λένα Χάλλενγκρεν είπε ότι «δεν θεωρήσαμε ότι ήταν αναγκαίο κάτι τέτοιο την άνοιξη». Μιλώντας στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό SVT, η υπουργός τόνισε επίσης ότι οι αλλαγές στη συμπεριφορά των Σουηδών, απέδωσαν. «Το καλοκαίρι είχαμε χαμηλά ποσοστά μόλυνσης αλλά το φθινόπωρο ξαναγύρισαν όλοι στις δουλειές τους», είπε η υπουργός. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι παραβιάσεις των νέων περιοριστικών μέτρων θα τιμωρούνται με πρόστιμο, κάτι που στο παρελθόν δεν ήταν δυνατό.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, η Σουηδία δεν διαθέτει νομοθεσία που επιτρέπει στην κυβέρνηση να επιβάλλει τέτοιου είδους περιοριστικά μέτρα σε εποχή ειρήνης. Οι υγειονομικές αρχές επέμειναν επίσης ότι η καταπολέμηση της πανδημίας είναι «μαραθώνιος, όχι σπριντ», και ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι βιώσιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αντιμέτωπη με ένα ισχυρό δεύτερο κύμα, η χώρα έχει ήδη ενισχύσει τα προληπτικά μέτρα από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Όταν οι περιπτώσεις άρχισαν να αυξάνονται, οι αρχές κάλεσαν τους ανθρώπους να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές στην άμεση οικογένεια ή μόνο σε λίγους φίλους.

Τον Νοέμβριο τέθηκε σε ισχύ μια απαγόρευση δημόσιων συγκεντρώσεων άνω των οκτώ ατόμων, ενώ την Πέμπτη, η κυβέρνηση σύστησε την χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Ο ειδικός νόμος περί πανδημίας, ο οποίος θα ισχύσει έως τον Σεπτέμβριο, είχε σχεδιαστεί αρχικά για να τεθεί σε ισχύ από τον Μάρτιο.

Η χώρα των περίπου 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχει πληγεί περισσότερο από τους γείτονές της. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη ανέφερε συνολικά 482.284 κρούσματα Covid-19 και 9.262 θανάτους. Η Σουηδία καταγράφει επίσης, ραγδαία αύξηση στον αριθμό των θανάτων από την Covid-19. Ο μέσος όρος επτά ημερών των νέων περιπτώσεων κορονοϊού στη χώρα ανέρχεται σε 6.415.

ΠΗΓΗ: Dailymail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος