Covid-19: Τέλος πανδημίας κηρύσσουν οι ΗΠΑ

Array

‘Εχει «τερματιστεί» στις ΗΠΑ, η πανδημία του νέου κορονοϊού, δήλωσε ο Αμερικανός Προέδρος παρότι η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλό αριθμό μολύνσεων και τρομακτικό απολογισμό θυμάτων, μετρά εκατοντάδες θανάτους σε ημερήσια βάση.

Αν κοιτάξετε γύρω σας, κανένας δεν φοράει μάσκα, κι όλος ο κόσμος είναι σε μάλλον καλή φόρμα», είπε ο κ. Μπάιντεν στην εκπομπή 60 Minutes του τηλεοπτικού δικτύου CBS. «Η πανδημία τέλειωσε», ισχυρίστηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο έκθεσης αυτοκινήτων στο Ντιτρόιτ, η οποία συγκέντρωσε χιλιάδες επισκέπτες.

Ο κ. Μπάιντεν επέμεινε στον ισχυρισμό του αλλά πρόσθεσε ότι, έχουμε ακόμη πρόβλημα με την COVID. Χρειάζεται να κάνουμε ακόμη πολλή δουλειά. Αλλά η πανδημία τέλειωσε.

Ο απολογισμός των θυμάτων έχει μειωθεί δραματικά σε ημερήσια βάση σε σύγκριση με τις αρχές της θητείας του κ. Μπάιντεν, το 2021, όταν έφθανε ως ακόμη και τους 3.000 θανάτους την ημέρα. Η βελτίωση της περίθαλψης, των φαρμάκων και κυρίως η διαθεσιμότητα των εμβολίων επέτρεψε να αμβλυνθεί η υγειονομική κρίση.

Όμως σχεδόν 400 άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Οι μολύνσεις εξακολουθούν να είναι χιλιάδες, και δεν άφησαν ανεπηρέαστη ούτε την προεδρία. Ο Τζο Μπάιντεν πέρασε πάνω από δύο εβδομάδες σε απομόνωση στον Λευκό Οίκο αφού προσβλήθηκε από τον SARS-CoV-2 δυο φορές από τον Ιούλιο. Η συζυγός του Τζιλ μολύνθηκε με τη σειρά της τον Αύγουστο. Μολαταύτα, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως το γεγονός πως βίωσαν μόνο ήπια συμπτώματα δείχνει πόσο άλλαξαν τα πράγματα κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Παρά τις δηλώσεις του αυτές ο κ. Μπάιντεν έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλι ύψους 22,4 δισεκ. δολαρίων για την προετοιμασία του συστήματος υγείας ενόψει πιθανής έξαρσης των μολύνσεων το φθινόπωρο.

Ας σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ σε παγκόσμια κλίμακα, κατέχουν  το ρεκόρ με 1,05 εκατ. θανάτους επί συνόλου 95,4 εκατ. κρουσμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος