Corriere della Sera: Ο Λουίτζι Ντι Μάιο ο νέος Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ στον Περσικό Κόλπο

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Όπως μεταδίδει η Corriere della Sera, ο πρώην ΥπΕξ της Κυβέρνησης Ντράγκι, Λουίτζι Ντι Μάιο, συνιστάται ως Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ στον Περσικό Κόλπο. Με το θέμα είχε ήδη ασχοληθεί η ertnews προ ολίγων ημερών.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, αποφάσισε “βάσει των επιδόσεων” των υποψηφίων. Ο Ντι Μάιο φαίνεται λοιπόν να ξεπέρασε τον πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας, Μάρκο Κυπριανό (Κύπρος), τον πρώην απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, Ιάν Κούμπις, και τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών και Επίτροπο της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλο (Ελλάδα).

Όπως σημειώνει η Ιταλική εφημερίδα, επικαλούμενη “καλά πληροφορημένες πηγές από τις Βρυξέλλες”, η τελική απόφαση σχετίζεται “με την σταθερότητα της σχέσης, τόσο της ανθρώπινης όσο και της θεσμικής, που ο πρώην υπουργός κατάφερε να οικοδομήσει με τον Borrell κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ιταλικό ΥπΕξ”.
Μάλιστα στις 17 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του τελευταίου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Μπορέλ φαίνεται να ζήτησε ένα χειροκρότημα “για την εξαιρετική δουλειά” του Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η Corriere della Sera σημειώνει χαρακτηριστικά πως “η ΕΕ έχει επιταχύνει την πορεία της προς τη Μέση Ανατολή, συνειδητοποιώντας ωστόσο ότι δεν διαθέτει μια ad hoc διπλωματική φιγούρα στη σκακιέρα”. Γι’ αυτό το λόγο ο Ζοζέπ Μπορέλ “σκέφτηκε να δημιουργήσει εκ νέου τον ρόλο που, κατά πάσα πιθανότητα, θα αναλάβει ο Ντι Μάιο”.
Ένας ρόλος, τονίζει η εφημερίδα, όπου “ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να κρατήσει τα νήματα των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, να διαπραγματευτεί την τιμή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου”.

Η ανάθεση αυτού του διπλωματικού ρόλου έρχεται με διαβατήριο και ασυλία, αλλά και με καθαρό μισθό 12.000 μηνιαίως συν κάλυψη εξόδων. Ένα θέμα το οποίο δεν πέρασε απαρατήρητο από τα κόμματα της Ιταλικής Δεξιάς, Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια, αλλά και από το πρώην κόμμα του Ντι Μάιο, το Κίνημα 5 Αστέρων, οι εκπρόσωποι των οποίων δήλωσαν πως “αυτός ο διορισμός δεν είναι τίποτα περισσότερο από αντιστάθμισμα για τη διάσπαση της υποστήριξης της Κυβέρνησης Ντράγκι” αλλά και πως “ο Ντι Μάιο δεν έχει καμία αρμοδιότητα για μια τέτοια θέση”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος