COP28: Στο Ντουμπάι ξεκινά σήμερα η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το κλίμα και το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη

Ηγέτες κρατών από ολόκληρο τον κόσμο, ακτιβιστές, επιστήμονες , εκπρόσωποι της βιομηχανίας και της κοινωνίας έχουν συρρεύσει  στο Ντουμπάι όπου σήμερα ξεκινά η  COP28, σε αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση για την υπερθέρμανση του πλανήτη που αποτελεί πλέον έκτακτη ανάγκη.

Αυτή η 28η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή θα εξετάσει ζητήματα της κλιματικής ατζέντας σε αναζήτηση αποφάσεων που οδηγούν τα 198 μέλη της προς ένα κλιματικό μέλλον «μέσα στα περιθώρια συμβατά με τη ζωή».

Δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επιβεβαίωσαν την παρουσία τους, ανάμεσα τους και ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος Γ’, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Luiz Inácio Lula da Silva ή ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Pedro Sánchez, μαζί με εκατοντάδες υπουργούς και άλλους ανώτατους κυβερνητικούς εκπροσώπους. Υπάρχουν όμως και ηχηρές απουσίες όπως αυτή του Αμερικανού προέδρου Τζό Μπάιντεν.

Αυτοί οι ηγέτες θα είναι παρόντες κυρίως την 1η και 2η Δεκεμβρίου, ομαδοποιημένοι στο πλαίσιο της λεγόμενης Συνόδου Κορυφής για τη Δράση για το Κλίμα, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για πολυήμερες συζητήσεις και συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών από επίσημους τεχνικούς και ειδικούς.

Η πολιτική σε επίπεδο κορυφής  θα αναλάβει εκ νέου δράση τις τελευταίες ημέρες της συνόδου όταν  θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις  που διαμορφώσουν το τελικό κείμενο της συνόδου.

Τα βασικά ζητήματα της COP28 είναι:

Η συμφωνία για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Η εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για μια δίκαιη μετάβαση. Η διατήρηση του στόχου για την υπερθέρμανση του πλανήτη που προτείνει η επιστήμη. Η εξομάλυνση της αυξανόμενης έλλειψης εμπιστοσύνης στις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων, καθώς και μεταξύ των πλούσιων χωρών και του παγκόσμιου Νότου.

Η συνάντηση, που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, έρχεται τη στιγμή που οι ειδικοί της διπλωματίας για το κλίμα θεωρούν απαραίτητο να «διορθώσουν την κατεύθυνση» της τρέχουσας δράσης και των επιλογών για το κλίμα. Ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη από την Global Review – μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο –  ότι οι δράσεις  και οι επιλογές  για το κλίμα, είναι πολύ πίσω. 

Ως άμεση προτεραιότητα τίθεται να μην ξεπεραστεί το όριο ασφαλείας που έχει θεσπίσει η επιστήμη για ένα αποδεκτό μέλλον για το κλίμα. Η ολοκλήρωση αυτής της αξιολόγησης αναμένεται να γίνει στο Ντουμπάι.

Πέρα από την πολιτική εκπροσώπηση, υπάρχουν επίσης εκατοντάδες κοινωνικοί, περιβαλλοντικοί, επιχειρηματικοί και βιομηχανικοί ηγέτες που θα βρίσκονται στην πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Η σύνοδος θα διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου και  για αυτές τις μέρες έχουν προγραμματιστεί εκατοντάδες φόρουμ, στρογγυλά τραπέζια, παρουσιάσεις, συζητήσεις, ομιλίες και εκδηλώσεις κάθε είδους, στις οποίες αναμένεται να παρευρεθούν δεκάδες χιλιάδες κόσμου.

Πηγή: EFE 

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος