COP27: Ικανοποίηση από Πακιστάν – Aνάμικτα συναισθήματα από τη Γερμανία

Array

Η υιοθέτηση ενός ειδικού ταμείου από την COP27 για τις ζημιές και τις απώλειες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή είναι «ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα προς τον στόχο της κλιματικής δικαιοσύνης», εκτίμησε με ανάρτησή του στο Twitter ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ.

«Εναπόκειται στην επιτροπή μετάβασης να βασιστεί σε αυτή την ιστορική εξέλιξη», πρόσθεσε.

Η ολομέλεια της COP27 ενέκρινε σήμερα επί της αρχής τη δημιουργία ενός ταμείου ειδικού σκοπού για την κάλυψη των «απωλειών και των ζημιών» που υφίστανται οι «ιδιαίτερα ευάλωτες» φτωχές χώρες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, υπό τις επευφημίες πολλών αντιπροσωπειών στο κλείσιμο της μαραθώνιας διάσκεψη του ΟΗΕ στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Η απόφαση υπογραμμίζει «την άμεση ανάγκη για νέους, επιπλέον, προβλέψιμους και επαρκείς οικονομικούς πόρους προκειμένου να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες» στις επιπτώσεις, «οικονομικές και μη», της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι πλημμύρες του φετινού καλοκαιριού, που βύθισαν κάτω από το νερό το ένα τρίτο του εδάφους του Πακιστάν και επηρέασαν περίπου 33 εκατ. ανθρώπους, προκάλεσαν ζημιές και οικονομικές απώλειες ύψους μεγαλύτερου των 30 δισεκ. δολαρίων.

Η Γερμανία εκτίμησε σήμερα ότι το αποτέλεσμα της COP27 δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα «ελπίδας και αγανάκτησης».

«Κάναμε σημαντική πρόοδο στο θέμα της κλιματικής δικαιοσύνης», έγραψε στο Twitter η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Όμως ο κόσμος «χάνει πολύτιμο χρόνο στην πορεία του προς τον 1,5 βαθμό Κελσίου» εξαιτίας της απουσίας φιλοδοξίας στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα υπουργός αναφερόταν στον στόχο να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Η COP27 ολοκληρώθηκε σήμερα τα ξημερώματα αφού υιοθέτησε μια αμφιλεγόμενη τελική ανακοίνωση στην οποία δεν περιλαμβάνονται νέοι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

«Μια ένωση πλούσιων σε πετρέλαιο κρατών και μεγάλων ρυπαντών» έθεσε «ανώφελα εμπόδια» στην πρόοδο στο θέμα των εκπομπών, εκτίμησε η Μπέρμποκ.

«Σε ό,τι αφορά τις απώλειες και τις ζημιές, ανοίξαμε ένα νέο κεφάλαιο σε αυτή την COP. Και μπορέσαμε να διασφαλίσουμε ότι θα δοθεί βοήθεια στις πιο ευάλωτες χώρες», πρόσθεσε.

Και η Γαλλία χαιρέτισε την πρόοδο στο θέμα αυτό, αλλά επέκρινε «την απουσία κλιματικής φιλοδοξίας» στην COP.

Σε ανακοίνωσή της η Γαλλίδα υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Ανιές Πανιέ- Ρινασέ ανέφερε ότι «δεν έγινε καμία πρόοδος σε ό,τι αφορά την ανάγκη να καταβάλλουμε επιπλέον προσπάθειες για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και την απομάκρυνση από τ ορυκτά καύσιμα. Είναι πραγματικά απογοητευτικό».

«Αν και η συμφωνία της COP27 δεν στέκεται στο ύψος των φιλοδοξιών που είχαν η Γαλλία και η ΕΕ, διαφυλάσσει τα βασικά: υπενθυμίζει τον στόχο να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου και καλεί τις χώρες να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες ήδη από το 2023», πρόσθεσε η Γαλλίδα υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος