CNN: Γιατί δεν έρχεται το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού; Θα μετατραπεί τελικά σε μια επόμενη, νέα «εποχική γρίπη»;

Με το πώς θα είναι όταν έρθει το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού, όταν δηλαδή εξαλειφθεί εντελώς η πανδημία, καταπιάνεται ρεπορτάζ του CNN.com.

Συγκεκριμένα, επιχειρείται να δοθεί μια απάντηση στο πώς θα είναι η μέρα εκείνη, κατά την οποία τα κρούσματα δεν θα είναι πλέον εκτός ελέγχου και τα νοσοκομεία δεν θα διατρέχουν κίνδυνο να μην χωρούν τους ασθενείς.

Πολλοί ειδικοί μάλιστα, προβλέπουν ότι η μελλοντικά η εξάπλωση του κορονοϊού θα προσιδιάζει στην εποχική γρίπη. Όμως, λιγότερο σαφές είναι πώς αλλά και το πότε αυτό θα συμβεί.

Ενδεικτικά, για μια κατάσταση που δεν μετράται, δηλαδή τον κορονοϊό ως κάτι που δεν μπορούμε να πούμε αν είναι επιδημία ή πανδημία, μιλά στο CNN ο Δρ Άρνολντ Μόντο, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα καλά νέα αφορούν στη δύναμη των εμβολίων, ενώ τα άσχημα στο γεγονός ότι η δύναμη του ιού ολοένα αλλάζει και μαζί εξελίσσεται. Παράλληλα, όπως σημειώνει, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο μπορεί να είναι το «αύριο» με το κορονοϊό, λόγω της «αλλαγής τροχιάς» με την εμφάνιση των μεταλλάξεών του, πρωτοστατούσης της μετάλλαξης «Δέλτα».

Ο ίδιος μιλά για αλλαγή στα «μοτίβα μετάδοσης» αλλά και για «παρέλαση μεταλλάξεων» σε παγκόσμιο επίπεδο, τα οποία αμφότερα καθιστούν δυσκολότερη την κύρηξη του πολυπόθητου «τέλους» της πανδημίας.

Ο Δρ Άρνολντ Μόντο και άλλοι ειδικοί αναμένουν, πάντως, ότι μελλοντικά ο κόσμος θα μπορούσε να παρακολουθεί την εξάπλωση του SARS-CoV-2, δηλαδή του κορονοϊού που προκαλεί τον Covid-19, με τρόπους παρόμοιους με τον τρόπο παρακολούθησης της επί χρόνια «παρούσας» στη ζωή μας, εποχικής γρίπης.

Η ζωή μετά τη γρίπη του 1918 «δείχνει τον δρόμο» για τον κόσμο μας μετά τον κορονοϊό

«Δεν έχουμε ιδέα αν πρόκειται με τον κορονοϊό να δούμε το ίδιο με την γρίπη είδος ρουτίνας, ωστόσο όλο αυτό που βιώνουμε τώρα μας θυμίζει ότι οι ιοί του αναπνευστικού συμπεριφέρονται συχνά “εποχικά”», είπε ακόμα ο Μόντο.

«Πρέπει να περιμένουμε να δούμε και να κρατήσουμε την αναπνοή μας, για να ανακαλύψουμε πώς μπορεί να μοιάζει μια ενδημική φάση του κορονοϊού», είπε ακόμα.

Στο ίδιο ρεπορτάζ, έγινε γνωστό ότι ο Δρ Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, εισηγήθηκε προ ημερών στην Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ για την Υγεία, μεταξύ άλλων το εξής:

«Εάν εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως και περισσότεροι άνθρωποι τώρα, ελπίζουμε ότι μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα φτάσουμε στο σημείο εκείνο, όπου μπορεί μεν περιστασιακά να είναι ο κορονοϊός “παρών”, αλλά δεν θα “κυριαρχεί” όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή».

Με πληροφορίες από CNN.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος