Clotilda: Ανακαλύφθηκε το τελευταίο αμερικανικό δουλεμπορικό πλοίο

Ένα ποταμόπλοιο που μετέφερε σκλάβους τον 19ο αιώνα βρέθηκε στον ποταμό Mobile στην Αλαμπάμα, τόσο καλά διατηρημένο που μπορούσαν να εξαχθούν τα ίχνη DNA των αιχμαλώτων που είχαν κλείσει στο αμπάρι του για 45 ημέρες.

Το Clotilda, ένα σκαρί μήκους 26 μέτρων που πιστεύεται ότι είναι το τελευταίο πλοίο που έφερε Αφρικανούς στην Αμερική, βρέθηκε το 2019. Οι αρχαιολόγοι λένε ότι είναι το πιο άθικτο ναυάγιο ενός πλοίου που μετέφερε σκλάβους που ανακαλύφθηκε ποτέ .

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι θα μπορούσαν να βρεθούν βαρέλια με βοδινό και χοιρινό κρέας. Λένε ότι οι μελέτες για το κύτος υποδηλώνουν ότι κρατούνταν κάτω από στρώματα λάσπης και ότι το ξύλο μπορεί να περιέχει «στοιχεία DNA που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν την παρουσία σκλάβων».

Η Clotilda απέπλευσε για την Ouidah, τώρα Benin, το 1859, πολύ μετά την απαγόρευση των αφρικανικών εισαγωγών σκλάβων. Λέγεται ότι αυτό το ταξίδι υποκινήθηκε από ένα στοίχημα του Timothy Meaher, ιδιοκτήτη μιας φυτείας, ότι θα μπορούσε να φέρει σκλάβους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο William Foster, ο καπετάνιος του πλοίου, είχε 9.000 δολάρια σε χρυσό και αγόρασε 110 άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Επιστρέφοντας στην Αλαμπάμα, οι σκλάβοι ξεφορτώθηκαν και ο Φόστερ, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή, βύθισε το πλοίο.

Απελευθερωμένοι στο τέλος του εμφυλίου πολέμου, ορισμένοι σκλάβοι που μεταφέρθηκαν με το Clotilda σχημάτισαν έναν οικισμό που ονομαζόταν Africatown. Ένας από τους επιβαίνοντες, ονόματι Redoshi, ο οποίος έζησε μέχρι το 1937, αναγνωρίστηκε από τη Hannah Durkin, μια Βρετανίδα ερευνήτρια, ως ο τελευταίος  επιζών δουλεμπόριου.

Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος