CIA: Η Ρωσία δεν βρίσκεται πίσω από το «σύνδρομο της Αβάνας»

Οι περισσότερες περιπτώσεις του λεγόμενου «συνδρόμου της Αβάνας» μπορούν να εξηγηθούν από περιβαλλοντικά αίτια, αδιάγνωστες καταστάσεις υγείας ή άγχος και όχι από ενέργειες ξένης δύναμης, ανέφεραν χθες οι New York Times, επικαλούμενοι αξιωματούχους της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA).

Οι περισσότερες από τις 1.000 περιπτώσεις του «Συνδρόμου της Αβάνας» που εξετάστηκαν από Αμερικανούς ερευνητές είναι εξηγήσιμες και δείχνουν ότι είναι απίθανο η μυστηριώδης ασθένεια να προκλήθηκε από τη Ρωσία ή κάποιον άλλο ξένο αντίπαλο, είπαν αξιωματούχοι της CIA στην εφημερίδα, αναφέρει το Tanjug, περιγράφοντας τα προσωρινά ευρήματα.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι η CIA συνεχίζει την έρευνά της για περισσότερες από είκοσι ανεξήγητες υποθέσεις, δηλαδή την υποτιθέμενη μυστηριώδη ασθένεια που έπληξε Αμερικανούς διπλωμάτες, αξιωματούχους και μέλη των οικογενειών τους στο εξωτερικό – στη Βιέννη, το Παρίσι, τη Γενεύη και την Αβάνα.

Εκτός από αυτές τις περιπτώσεις, ένας ακόμη σημαντικός αριθμός παραμένει ανεξήγητος, ανέφεραν οι New York Times ανάλυση αξιωματούχου της CIA.

Το σύνδρομο τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή του κοινού το 2016, αφού δεκάδες διπλωμάτες στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα παραπονέθηκαν για ημικρανίες, ναυτία, κακή μνήμη και ζάλη.

Επιμέλεια – Μετάφραση: Γιελένα Τσβιέτκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος