Χωρίς νερό και ρεύμα την 251η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ (video)

Array

Την 251η ημέρα από την ρωσική εισβολή μετρούν οι Ουκρανοί, με τις συνθήκες να είναι ολοένα και πιο αντίξοες, καθώς oι άμαχοι πολίτες αναγκάζονται να ζουν χωρίς ρεύμα και νερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Κίεβο, Κώστας Ονισένκο, μίλησε στην ΕΡΤ για τις επιπτώσεις που έχουν τα ρωσικά χτυπήματα στις κρίσιμες υποδομές.

«Ζούμε, εδώ και τρεις εβδομάδες επιθέσεις σε δίκτυα υποδομών, δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος» ανέφερε στις «Συνδέσεις» ο Κώστας Ονισένκο.

Όπως μετέδωσε από τις επιθέσεις με ρουκέτες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές το δίκτυα υποδομών σε μεγάλο μέρος του Κιέβου ενώ δεκάδες πόλεις παραμένουν χωρίς νερό και ρεύμα.

Προβλήματα σε νερό, ρεύμα και τηλεπικοινωνίες

«Περίπου τα μισά νοικοκυριά στο Κίεβο από χθες (31/10) το απόγευμα είναι χωρίς νερό» επιβεβαίωσε μεταφέροντας τα προβλήματα που υπάρχουν και στις τηλεπικοινωνίες.

«Τα ξημερώματα της Τρίτης είχαμε πάλι επιθέσεις σε δύο πόλεις, στην Πολτάβα όπου έπεσαν τέσσερα drone – καμικάζι, αλλά και στο Μικολάεφ όπου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, χτυπήθηκαν κατοικημένες περιοχές και ένα σχολείο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στην ουκρανική πρωτεύουσα αυτή είναι η πραγματικότητα του πολέμου. Μια δύσκολη κατάσταση που θα συνεχιστεί για καιρό. Και όπως σχολίασε, τα χτυπήματα σε βασικές υποδομές είναι ένα αντιστάθμισμα στις απώλειες που έχει στα μέτωπα του πολέμου η Ουκρανία.

Χωρίς νερό και ρεύμα την 251η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ (video)
Στιγμιότυπο από τη ζωή στο βομβαρδισμένο Κίεβο. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

«Οι απώλειες που έχει η ρωσική πλευρά και στην πλευρά του Ντονμπάς, αλλά και προς τη Χερσώνα είναι εκατοντάδες στρατιώτες καθημερινά. Παρά τα άτομα που επιστράτευσε δεν φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει την εικόνα. Εκτιμάται ότι με αυτό τον τρόπο η ρωσική ηγεσία προσπαθεί να εξαναγκάσει την Ουκρανία σε κάποιου είδους διαπραγματεύσεις. Αλλά προς το παρόν αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό, καθότι και επισκευάζονται αρκετά γρήγορα οι ζημιές», υποστήριξε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ.

Όπως δήλωσε στην πρωϊνή εκπομπή της ΕΡΤ,  οι Ρώσοι χτυπούν κυρίως μετασχηματιστές γιατί είναι δύσκολο να τους αντικαταστήσουν οι Ουκρανοί. Ενόψει του δύσκολου χειμώνα, η κατάσταση φαντάζει δύσκολη με τον κόσμο στα μεγάλα αστικά κέντρα να αναζητά τρόπους για να εξασφαλίσει τη θέρμανση και τα απαραίτητα.

«Ο κόσμος φεύγει για τα χωριά. Όταν τελείωσαν οι βομβιστικές επιθέσεις χθες (31/10) ο και ο κόσμος έβγαινε σιγά σιγά από τα καταφύγια, μου έλεγε ότι θα αναζητήσει καταφύγιο σε συγγενείς ή φίλους στο χωριό», πρόσθεσε.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, που δίνει ελπίδες στους Ουκρανούς πολίτες, είναι ότι η ουκρανική αεράμυνα δείχνει να ανταποκρίνεται καθώς μεγαλώνει το ποσοστό των ρωσικών πυραύλων ή drones που καταρρίπτονται. Και βεβαίως, όπως είπε, «η Ουκρανία συνεχίζει με αγωνία να ζητά συστήματα αεροπορικής άμυνας από τους ξένους συμμάχους της».

Κίεβο – Ανταπόκριση: Κώστας Ονισένκο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος