Χιλή: Πειραματικός εμβολιασμός ζώων κατά της covid-19 σε ζωολογικό πάρκο

Μια τίγρη της Βεγγάλης και ένας ουρακοτάγκος, ο Τσάρλι και ο Σαντάι, έλαβαν τη δεύτερη δόση εμβολίου κατά της covid-19 στο πλαίσιο ενός μοναδικού πειραματικού προγράμματος για τη Λατινική Αμερική που διεξάγει το ζωολογικό πάρκο στο Σαντιάγο της Χιλής.

Εκτός από τον Τσάρλι και τον Σαντάι οι υπεύθυνοι του ζωολογικού πάρκου έχουν ανοσοποιήσει κατά της covid-19 δεκάδες άλλα ζώα, αιλουροειδή και μεγάλους πιθήκους.

Το εμβόλιο που τους χορηγείται είναι πειραματικό και δεν διατίθεται προς πώληση. Η φόρμουλά του, που είναι ειδικά διαμορφωμένη για τα ζώα, μοιάζει σε κάποια στοιχεία με αυτή που χορηγείται στους ανθρώπους, εξήγησε το κτηνιατρικό εργαστήριο Zoetis που παρέδωσε τα εμβόλια στο ζωολογικό πάρκο του Σαντιάγο.

Το ίδιο εμβόλιο έχει χορηγηθεί σε ζώα στο ζωολογικό πάρκο του Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ, αλλά στη Χιλή (όπου το 87% του πληθυσμού άνω των τριών ετών έχει ανοσοποιηθεί πλήρως κατά της covid-19) είναι η μοναδική χώρα της Λατινικής Αμερικής που έχει ξεκινήσει εμβολιαστικό πρόγραμμα για τα ζώα.

Στόχος είναι να προστατεύσουμε τα ζώα που είναι πιο ευαίσθητα στον κορονοϊό και παράλληλα να επιβεβαιώσουμε αν τα εμβόλια τους προσφέρουν ανοσία και για πόσο καιρό διαρκεί αυτή, περίπου όπως κάνουμε με τους ανθρώπους”, σημείωσε ο Σεμπάστιαν Σέλις επικεφαλής του τμήματος κτηνιατρικής.

Για να ηρεμήσουν τα ζώα προκειμένου να τα εμβολιάσουν στον Τσάρλι έδωσαν ένα κομμάτι κρέας και στον Σαντάι πολλές μπανάνες, το αγαπημένο του φαγητό.

Στο ζωολογικό πάρκο στο Σαντιάγο δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα covid-19 μεταξύ των ζώων, όπως για παράδειγμα σε αυτό της Ουάσινγκτον, όπου έξι λιοντάρια και τρεις τίγρεις εμβολιάστηκαν κατά της covid-19 αφού βρέθηκαν θετικά στη νόσο πέρυσι.

Γορίλες στο ζωολογικό πάρκο της Ατλάντα στη Τζόρτζια ήταν μεταξύ των πρώτων ζώων που βρέθηκαν θετικά στην covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος