Χιλή: Η έρημος Ατακάμα έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο για τα σκουπίδια όλου του κόσμου

Array

Η έρημος Ατακάμα (Atacama) στη Χιλή έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο για τα σκουπίδια όλου του κόσμου, όπου βουνά από ρούχα, παλιά αυτοκίνητα και παπούτσια έχουν αφεθεί εκεί στο έλεος της μοίρας.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι μόνο πέρυσι, ξεφορτώθηκαν εκεί πάνω από 46.000 τόνοι ρούχων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ασία. Ακόμη και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα έχουν γίνει πρόβλημα. Ο αριθμός τους έχει αυξηθεί σημαντικά στη Χιλή τα τελευταία χρόνια και όταν ολοκληρώνεται ο «κύκλος» τους, εγκαταλείπονται εκεί, καταστρέφοντας το τοπίο και το οικοσύστημα.

Ο Patricio Ferreira, δήμαρχος της πόλης Alto Hospicio, αναφέρει ότι: Δεν είμαστε πλέον απλώς ένας κάδος απορριμμάτων για τη χώρα μας, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.

Η έρημος Atacama βρίσκεται ανάμεσα στις Άνδεις και την οροσειρά κοντά στις ακτές της Χιλής, η οποία εμποδίζει την υγρασία που προέρχεται από τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Αλλά παρόλο που είναι μια από τις πιο ξηρές χώρες στον κόσμο, 1 εκατομμύριο άνθρωποι αποκαλούν αυτήν την περιοχή σπίτι τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σκουπίδια που ξεφορτώνονται εκεί καταστρέφουν τη ζωή τους. Οι ακτιβιστές τονίζουν ότι το κύριο πρόβλημα είναι τα ρούχα, καθώς σύμφωνα με αυτούς είναι γεμάτα με χημικές ουσίες που χρειάζονται περίπου 200 χρόνια για να διαλυθούν και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές στο έδαφος, τον αέρα και τα υπόγεια νερά.

Το πιο ξηρό μέρος της ερήμου είναι η περιοχή Yungay, κοντά στην πόλη Antofagasta, όπου η χλωρίδα και η πανίδα είναι σπάνια, αλλά οι μικροοργανισμοί που βρέθηκαν βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς να ζουν χωρίς νερό και χωρίς πηγές τροφής.

Η NASA εκτιμά ότι αυτή η περιοχή είναι παρόμοια με το πλανήτη Άρη, και δοκιμάζει τα ρομπότ της, τα οποία στη συνέχεια θα πραγματοποιούν διαπλανητικά ταξίδια. 

Χιλή: Η έρημος Ατακάμα έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο για τα σκουπίδια όλου του κόσμου
Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (AP Photo/Jorge Saenz)

Σε κάποιες ειδικές λωρίδες γης, μέσα στην έρημο, μια φορά κάθε 5 ή 7 χρόνια, εμφανίζεται ένα οικοσύστημα γεμάτο με πολύχρωμα λουλούδια, φύκια και μανιτάρια, βοηθούμενο από την υγρασία που, όσο λίγη κι αν είναι, συγκεντρώνεται χρόνο με το χρόνο λόγω της ομίχλης που δημιουργείται εκεί.

Ο Pablo Guerrero, ερευνητής στο Ινστιτούτο Οικολογίας και Βιοποικιλότητας είπε: Το οικοσύστημα είναι τόσο εύθραυστο που οποιαδήποτε μικρή αλλαγή μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες για όλα τα είδη που ζουν εδώ.

Πηγή:Top Albania Radio

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος